Vsebina predmeta
Predstavljena bo hortikultura kot najbolj rastoča kmetijska panoga - strategija razvoja v 21. stoletju v Evropi in izven Evrope z vidika kakovosti obstoječih in novih hortikulturnih proizvodov ter ustvarjenja prijetnejših bivalnih pogojev. Podan bo pomen juvenilnosti za uspešno razmnoževanje hortikulturnih rastlin. Pri vrtnarstvu bo predstavljen pomen in tehnologija pridelave funkcionalne zelenjave. Terroir vinske trte predstavlja kompleksen pristop k pridelavi kakovostnega grozdja in vrhunskega vina. Poznavanje in razumevanje arhitekture drevesa predstavlja naravni razvoj in je osnova za uvedbo novih rešitev pri gojitvenih oblikah, kar posledično pomeni večji izkoristek naravnih danosti in ostalih materialov, ki jih vložimo v pridelavo. Uporaba fitofarmacevtskih sredstev pri pridelavi hortikulturnih rastlin je vedno bolj nadzorovana in tudi limitirana. Posebej bo predstavljena problematika ostankov FFS v hortikulturnih proizvodih ter nova tehnologija pridelava hortikulturnih rastlin po principu "Zero residual level" pri sadnih vrstah, zelenjavi in vinski trti.
Pogoji za vključitev v delo
Vključijo se lahko vsi, ki so uspešno končali MSc programe s področja ved o živi naravi (Life Sciences) ali univerzitetne programe z istega področja