csm_1_oddelek_za_agronomijo_f71266a429.gif

Kako hitin vezavni protein VnaChtBP prelisiči rastlinski imunski sistem?
Avtor fotografije: Sabina Berne

Znanstveni dosežek je predstavila doc. dr. Sabina Berne s Katedre za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin Oddelka za agronomijo. Raziskovalna skupina na Biotehniški fakulteti je skupaj z raziskovalci iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, iz Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter raziskovalnima skupinama iz Wageningen University & Research in James Hutton Institute opisala hitin - vezavni protein VnaChtBP, ki ga izloča fitopatogena gliva Verticillium nonalfalfae med okužbo hmelja.

Rezultati raziskave hitin-vezavnega proteina VnaChtBP oziroma fitopatogene glive Verticillium nonalfalfae so bili objavljeni v mednarodno odmevnem članku, ki je bil v letu 2019 razglašen za največkrat prenesen članek v reviji MPMI, izbran za članek številke meseca oktobra po izboru glavne urednice revije MPMI in povzet v štirih tujih časnikih ter znanstvenem blogu Bioengineer.

Vsi avtorji prispevka »Plašč nevidnosti - kako prelisičiti rastlinski imunski sistem?« so doc. dr. Sabina Berne, dr. Helena Volk, dr. Kristina Marton, dr. Marko Flajšman, dr. Sebastjan Radišek, mag. Hui Tian, prof. dr. Ingo Hein, doc. dr. Črtomir Podlipnik, prof. dr. Bart P.H.J. Thomma, prof. dr. Katarina Košmelj in em. prof. dr. Branka Javornik.

2. BFestival 2020: Predstavitev znanstvenih dosežkov strok v letu 2019 je potekal v sredo, 30. septembra 2020, v sejni sobi dekanata na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Prisotne sta nagovorila prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, prodekanja za znanstvenoraziskovalno delo, in v imenu slavnostne govornice prof. dr. Jasna Štrus, mednarodno priznane raziskovalke, zaslužne profesorice za zoologijo in biologijo celice na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Mihael J. Toman, prodekan za področje biologije. BFestival 2020 se je zaključil z obljubo, da bo ponovno organiziran prihodnje leto.