CRP_Pilih_zelje

Dr. Katarina Rudolf Pilih, vodja projekta, s Katedre za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin na Oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je povedala: »V okviru projekta bomo: analizirali stanje na področju semenarstva v Sloveniji, določili primerna območja za semenarjenje (z ustreznimi klimatskimi in pedološkimi pogoji), pridobili partnerje za semensko pridelavo, optimizirali postopke pridobivanja semena hibridnih in populacijskih sort zelja ter izvedli oceno ekonomičnosti proizvodnje hibridnih semen v primerjavi s pridobivanjem semena populacijskih sort. Pričakovani rezultati vodijo do vzpostavitve partnerstva za semenarstvo hibridnih in populacijskih sort, vključujoč koncept prenosa znanja med raziskovalnimi institucijami, semenarskimi podjetji in kmetijskimi gospodarstvi. Z zeljem kot modelno rastlino želimo vzbuditi zanimanje za semenarjenje, doseči večji obseg semenarjenja na slovenskih tleh in s tem tudi večjo ponudbo semena slovenskih sort na prodajnih policah. To bo vodilo do večjega deleža samooskrbe in s tem tudi do večje prehranske varnosti

V projektni skupini bodo z Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani sodelovali še Adriana Podržaj, mag. agronomije, dr. Ester Stajič, doc. Marko Flajšman, izr. prof. Zlata Luthar, izr. prof. Jana Murovec in Viktorija Dolenc.

Projekt v vrednosti 120.000 EUR, ki bo izveden v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Selekcijskim centrom Ptuj, je financiran s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (MKGP).


Dodatne info o CRP projektu V4-2006: dr.Katarina Rudolf Pilih, E: