V letu 2021 se je tekmovanju Ecotrophelia Slovenia, ki je bilo organizirano že trinajstič po vrsti, pridružilo 5 ekip, dve iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, dve iz Biotehniškega izobraževanega centra Ljubljana in ena ekipa iz Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani. Po mnenju petčlanske komisije je prvo mesto dosegla ekipa Biotehniške fakultete z izdelkom PINJA, drugo mesto je z izdelkom Veggie Bombs dosegla ekipa Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, tretje pa ekipa Biotehniškega izobraževanega centra Ljubljana z izdelkom Sprinklovenia.

Organizator tekmovanja je Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, ki jo vodi dr. Tatjana Zagorc in je v začetku tekmovanja povedala: »Mladi so drzni, motivirani, prepričani v svoja znanja, kar je super predpostavka za uspeh. Če je v vsem tem še pridih mehkih veščin, ki jih tako zelo radi omenjamo v povezavi s kadri prihodnosti, potem je zmagovalna kombinacija na vidiku

V letu 2021 so petčlansko nacionalno komisijo na tekmovanju Ecotrophelia Slovenia sestavljali dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij predsednica ocenjevalne komisije, dr. Sebastjan Filip, direktor proizvodnih procesov Pekarna Pečjak d.o.o., mag. Darja Jamnik, direktorica komercialnega sektorja Mercator-Emba d.d. in predstavnica Slovenije v evropski ocenjevalni komisiji Ecotrophelia Europe, mag. Mateja Mešl, direktorica Inštituta za celulozo in papir ter Tjaša Dobnik, vodja programa trajnostne strateške poslovne transformacije slovenskih podjetij Javna agencija SPIRIT Slovenija.

 

ekipa med podelitvijo

Zmagovalno ekipo študentk so sestavljale Monika Kočar, Kristina Matič, Alenka Sinjur in Urška Šetina, ki zaključujejo magistrski študij Živilstva ter Prehrane ter Ana Mihelič, ki je ekipo dopolnila s svojim znanjem Ekonomije na mednarodnem programu IMB. Na tekmovanju so stranski produkt pri izdelavi masla -pinjenec, podložile z različnimi sadnimi pripravki in obogatile s skrbno izbranimi vitamini in minerali. Dopolnjujejo jih hrustljavi muesliji in tako celoten izdelek zagotovi polnovredno malico za ciljnega potrošnika. PINJA je tako spremenjen tradicionalen pinjenec v novo, inovativno in moderno preobleko. PINJO so dekleta pripravile v treh različicah, ki so primerni za vsak del dneva.

izdelek


Izdelek je posebej namenjen aktivni starejši generaciji in usmerjen v reševanje njihovih vsakodnevnih težav. PINJA je inovativna tudi zaradi embalaže, ki je razgradljiva in kompostabilna ter zaradi inovativnega videza poskrbi tudi za lažjo uporabo.

 

Izr. prof. dr. Aleš Kuhar, mentor ekipe je povedal: »Študentke so za pripravo izdelka intenzivno sodelovale več mesecev, ne samo s pripravo recepture in s senzoričnimi ocenjevanji med potencialnimi potrošniki, ampak so skrbno pripravile tudi marketinški plan, ki je posebej usmerjen v ciljne uporabnike, v skupino strešjihEkipa pa: »Izdelek PINJA smo namenile starejši populaciji, tako z dodatkom bioaktivnih elementov kot z embalažo in načinom trženja. Prvo mesto ni samo priznanje našemu delu, ampak tudi pozitivnega sodelovanja in strokovnega dopolnjevanja, kar v teh časih po epidemiji prinaša posebno zadovoljstvo

 

Zmagovalna ekipa se bo s svojim izdelkom predstavila na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe, ki bo potekalo v nedeljo, 10. oktobra 2021, in v ponedeljek, 11. oktobra 2021, predvidoma v Kölnu na prizorišču mednarodnega živilskega sejma Anuga.

 

Na tekmovanju je z izdelkom Karmelina pod mentorstvom izr. prof. dr. Tomaž Polak sodelovala tudi ekipa študentk magistrskega programa hortikulture ter bodoči učiteljici študijskega programa biologije in kemije, študentke Nika Hillmayr, Jerca Hočevar in Meta Jamnik.

 

Od leta 2008, ko je bilo tekmovanje Ecotrophelia Slovenija prvič organizirano, se ga udeležilo že več kot 200 študentov, ti pa so razvili skupaj 51 novih živilskih izdelkov. Študentske ekipe Biotehniške fakultete so skupaj z mentorji na trinajstih tekmovanjih zmagale osemkrat, od tega sta dve ekipi na Ecotrophelia Europa v konkurenci dvajsetih najboljših univerz v Evropski uniji osvojili 3. mesto, ena ekipa pa je dobila posebno nagrado za 4. mesto.

Več informacij o izdelkih, ekipah in tekmovanju v publikaciji Ecotrophelia Slovenija 2021