DSC_2862

Na državnem prvenstvu v powerliftingu so se tekmovalci pomerili v disciplini dviganja uteži. To pomeni, da se tekmovalci preizkušajo v maksimalni moči pri treh osnovnih vajah z utežmi: v počepu, potisku s prsi in mrtvem dvigu

DSC_0353

DSC_1115

DSC_1510

Anja Rutar se z powerliftingom ukvarja že slabi dve leti in pol, vendar ji zadnje leto zaradi zaprtja fitnesov in odpovedi tekem ni bilo naklonjeno. Kljub temu, da je imela na voljo le dva meseca priprav, se je vseeno odločila, da se preizkusi na svoji drugi tekmi.

Med članicami je v kategoriji do 69 kg dosegla naslov državne prvakinje z doseženimi dvigi: počep – 120 kg, bench press 55 kg in deadlift 157 kg in postala nosilka državnega rekorda v deadliftu v svoji kategoriji. 

DSC_1582

V tujini ima powerlifting že več kot 50-letno tradicij, v Sloveniji pa je prisoten šele dobrih 5 let. V tem času so reprezentanti in reprezentantke osvojili naslove evropskih prvakov ter posegli po evropskih in celo svetovnem rekordu. V tem času je bila ustanovljena nacionalna panožna zveza, Powerlifting zveza Slovenije (PLZS), ki je članica Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in je z letom 2021 vstopila v program vrhunskega športa.