Posnetek zaslona (28)

 

Rok za oddaj prispevkov je 15. februar 2022.

 

Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, ki se vso svojo znanstveno kariero ukvarja s študijem medmolekulskih interakcij, je ob tem povedala: »S študijem kapsulacije smo se bolj intenzivno začeli ukvarjati leta 2010. Začeli smo s mikrokapsulacijo katehinov v polisaharidne nosilce v okviru doktorskega dela. Sledile so prve objave, industrijski Projekti (Rudolf Wild & Co, Haidelberg, Nemčija; Valentis, Vilna, Litva), sodelovanje v projektu SPS F4F (Food for future z Valensom, Medexom, ..), nekaj patentov, številni bilateralni projekti in objave. V desetih letih smo uspeli postaviti sodoben laboratorij za kapsulacijo (različne tehnologije od sušenja z razprševanjem, liofilizacije, mikrokapsulacije, homogenizacije pod visokimi tlaki, liposomske tehnologije, …), karakterizacija delcev in študij interakcij.«

S področja kapsulacije je bilo v skupini objavljenih več kot 20 člankov, rezultati dela pa so bili predstavili na številnih kongresih kot vabljena predavanja, prijavljenih je tudi več patentov. Leta 2018 se je skupini prof. dr. Nataše Poklar Ulrih pridružil še dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec, z namenom razširitve tega področja dela, vključno s kapsulacijo mikroorganizmov. Raziskovalno delo je začelo dobivati tudi mednarodno prepoznavnost, kar se odraža tudi v povabilu založbe MDPI.

Podroben opis tematike posebne izdaje in navodila za avtorje so dostopna na povezavi.

 

V uvodniku sta prof. dr. Nataša Poklar Ulrih in doc. dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec zapisala:

»V zadnjih letih je kapsulacija majhnih molekul in rastlinskih izvlečkov močno napredovala in postala pomemben del živilskih in farmacevtskih znanosti in ved o materialih. Razvijajo in uporabljajo se številne inovativne tehnologije za kapsulacijo, posebej zanimive so biološke spojine iz rastlinskih virov. Omenjene spojine predstavljajo visoko dodano vrednostjo in imajo koristne prehranske, terapevtske in strukturne lastnosti, pa tudi protimikrobne in antioksidativne učinke. Kapsulacija omogoča uporabo takšnih sistemov za funkcionalna in/ali obogatena živila ter podaljšanje obstojnosti živil in prehranskih sestavin, kakor tudi zdravilnih sestavin in drugih materialov.«

Posnetek zaslona (29)
Slika 1: Nekaj primerov namenske opreme za pripravo delcev in mikro/ nano kapsulacijo na UL BF KBKŽ.

 

Kapsulacija je že uveljavljen postopek v številnih aplikacijah, še bolj podrobno razumevanje in načrtovanje naprednih kapsulacijskih postopkov pa postaja mogoče z razvojem biokemijskih karakterizacijskih tehnik, novih metod ekstrakcije in izolacije, študij interakcij nosilnih molekul ter novih načinov priprave materialov, zlasti s pristopi samodejnega urejanja.

Posnetek zaslona (30)
Slika 2: Nekaj primerov opreme za preučevanje delcev in interakcij molekul na UL BF KBKŽ.

 

Cilj posebne izdaje  Molecules je predstaviti trenutno stanje in napredek na področju naprednih kapsulacijskih sistemov, naravnih bioaktivnih sestavin, bio-osnovanih izdelkov, biopolimerov, nano strukturiranih nosilnih materialov, samo sestavljivih ovojev, dostave zdravil, novih metod ekstrakcije/izolacije, fitokemikalij, eteričnih olj, hlapnih spojin, rastlinskih izvlečkov in mikroorganizmov, vključno z novimi metodami karakterizacije.

Posnetek zaslona (31)
Slika 3: Nekaj primerov razvitih/ pripravljenih dostavnih sistemov za uporabo v živilstvu.