Posnetek zaslona (8)    

 

Hekaton Hack4Climate – Odpadna hrana je bil organiziran v okviru projekta Care4Climate, ki z izobraževanjem in usposabljanjem ozavešča o spremembah, ki jih lahko naredimo kot posamezniki za boljši jutri. Na hekaton se je prijavilo 10 skupin, ki so imeli ves čas na voljo pomoč različnih mentorjev: Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor, kuharski mojster Luka Jezeršek, vodja komunikacij v podjetju Lidl Slovenija Tina Cipot, ustanoviteljica največjega slovenskega študentskega hekatona DragonHack Eva Tisaj Žnidaršič ter doc. dr. Mojca Korošec in doc. dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Skupine so imele 24 ur časa za oblikovanje rešitev, ki bi lahko zmanjšale količino odpadne hrane v gospodinjstvih. Svoje ideje so predstavili strokovni komisiji, ki sta jo sestavljala tudi  izr. prof. dr. Aleš Kuhar, strokovni vodja EIT Food Hub Slovenija in profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in doc. dr. Mojca Korošec z Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. 

 

Komisija med razglasitvijo
Strokovna komisija
 

Strokovna komisija je za zmagovalno idejo izbrala predlagano rešitev FoodHub, ki se je osredotočila na porabo hrane v gospodinjstvih študentskih domov. Ideja, s katero predlagajo skupnostno omaro oziroma hladilnik, kamor bi študentje odloži hrano, ki je iz različnih razlogov ne morejo porabiti, je bila po mnenju strokovne komisije najbolj enostavna, predvsem pa izvedljiva že danes. 

Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Naš dragi planet, ki je predstavila idejo o dveh velikosti porcij hrane s študentskih bonov, ki je bila po mnenju komisije uporabniku zelo blizu. Ekipa se bo za nagrado kulinarično razvajala v Gostilni na Gradu pod taktirko gostinstva Jezeršek.

 

Komisija med odločevanjem
Komisija med odločanjem

 

Tretjeuvrščena ekipa z imenom Palačinke je predstavila tehnološko idejo o uporabi modre lučke in ionizatorja. Ta bi se vgradila v že obstoječe hladilnike in tako podaljšala rok trajanja hrane. Strokovna komisija je presodila, da ideja potrebuje še nekaj testiranj, a je zelo dobra in nekoč izvedljiva. Člani ekipe so za nagrado prejeli vrednostne bone za nakup v trgovini Lidl Slovenija v vrednosti 40 evrov.

Posebno nagrado in častno omembo strokovne komisije je prejela skupina Jurij Vega, saj so po mnenju strokovne komisije presegli vse. Razumeli so t. i. bolečino uporabnika, personifikacijo ter omembo skupnosti. Lidl Slovenija je zato vsakega člana skupine nagradil z bonom v vrednosti 20 evrov.

Hekaton Hack4Climate – Odpadna hrana je prvi, ki se je zgodil v sklopu projekta Care4Climate in v organizaciji agencije D’Agency. V sklopu projekta bosta organizirana še najmanj dva, naslednji že v začetku leta 2022.

Celostni projekt je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta, med katerimi sta tudi Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in EIT FOOD Slovenija.

 

Posnetek zaslona (93)   

 

 

Posnetek zaslona (11)                                Posnetek zaslona (70)