sejem NZ

 

Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani je pedagoško raziskovalna institucija, ki na področju ved o življenju in naravi ustvarja strokovne in znanstvene kadre in podlage ter krepi družbeno klimo za trajno harmonično sožitje med človekom in naravo. Študijski programi in področja raziskovanja so povezava z vedami o živi naravi (biologijo, mikrobiologijo) ter kmetijstvom, gozdarstvom in ribištoma (gozdarstvo, zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo, biotehnologija).

Na sejmu Narava-zdravje boste imeli priložnost prisluhniti alumnom fakultete, ki bodo predstavili študij in svoje karierne poti – poklice povezane z naravo.

 

sreda, 20. oktobra 2021, ob 10.00

Gregor Zupan, mikrobiolog

Karierna pot: samostojni podjetnik na področju mikrozelenja

Gregor Zupan je samostojni podjetnik, ki prideluje mikrozelenje in jedilne cvetove. Gregor je ljubitelj narave in dejavnosti/aktivnosti na prostem. Pri aktivnem življenjskem slogu (športu, na vikendu, vrtnarjenju) se mu pridruži tudi sinček Tibor in zvesti štirinožni prijatelj.

Anja Mrhar, živilstvo in prehrana ter magistrica inženirka prehrane in mlada raziskovalka

Karierna pot: mlada raziskovalka

Anja Mrhar je nova študentka doktorskega študija Bioznanost (znanstveno področje – prehrana) in v sklopu svojega doktorskega študija raziskuje vzporednice med kognitivnim upadom, ki se pojavlja s starostjo, ter prehranskimi navadami starostnikov. 

 

četrtek, 21. oktobra 2021, ob 13.00

dr. Ajda Marič, biotehnologinja

Karierna pot: raziskovalka in podjetnica

Dr. Ajdo Marič je študij biotehnologije pritegnil zaradi širokega nabora tematik, ki jih obravnava, kar ji omogoča, da lažje povezujemo stvari med seboj. Z izbirnimi predmeti pa se znanje s področja, ki jo zanima, smo še poglobi. 

Trenutno sodeluje s prof. dr. Alešem Kuharjem pri vodenju EIT Food Hub Slovenija, ki ga bo predstavila na srečanju ter priložnosti, ki vas v sklopu projekta čakajo.

Toni Kukenberger, zootehnik

Karierna pot: ekološki sirar in Inovativni mlad kmet 2016

Toni Kukenberger deluje na Ekološki Kmetiji Kukenberger, kjer živijo skupaj štiri generacije in vladata sožitje in sloga. Vsaj polovico leta vse živali živijo »pod svobodnim soncem«, torej na paši. Njegova ideja je usmeritev v neposredno prodajo lastnih mlečnih izdelkov z ekološkim certifikatom predelanih iz senenega mleka. 

 

petek, 22. oktobra 2021, ob 10.00

Damjana Ostanek Heric, agronomka

Karierna pot: pridelava in predelava vrtnin

Damjana Ostanek Heric vodi Kmetijo Ostanek, ki je že od samega začetka vključena v Integrirano pridelavo vrtnin. Na kmetiji se že od leta 1997 ukvarjajo izključno s pridelavo zelenjave, leta 2007 pa so v celoti opustili pridelavo poljščin in govedorejo. S svojimi izdelki sodelujejo na ocenjevanju Dobrot Slovenskih kmetij, redno pa razstavljajo tudi na sejmu Agra.

Jure Mravlje, biolog

Karierna pot: raziskovalno in pedagoško delo

Jure Mravlje je svojo celotno študentsko pot prehodil na Biotehniški fakulteti. Leta 2019 je začel z doktorskim študijem in se hkrati zaposlil na Katedri za botaniko in fiziologijo rastlin Oddelku za biologijo, kjer deluje raziskovalno in pedagoško pri različnih predmetih s širšega področja fiziologije rastlin in interakcij rastlin z mikroorganizmi. 

na glavnem odru Kocka, od 10.30 do 11.30, doc. dr. Darja Kocjan Ačko 

Volčji bob ali divja kava – priložnost v pridelavi in prehrani 

Volčji bob (Lupinus spp.) uvrščamo v botanično družino metuljnic (Fabaceae) in agronomsko skupino zrnatih stročnic. Strupene in grenke snovi v rastlini in zrnju so bile vzrok, da so ga v preteklosti uporabljali v glavnem za izboljševanje rodovitnosti tal. Zaradi trajnostne usmeritve kmetijske politike Evropske unije se v prihodnje kažejo realne možnosti za setev in uporabo volčjega boba, ne le grenkih sort, ki so zaradi bogate olistanosti ustrezne za zeleno gnojenje, ampak tudi rastlin in zrnja požlahtnjenih sladkih sort, ki so nov alternativni vir beljakovin (35 do 50 odstotkov), odpornega škroba in prehranskih vlaknin. Zrnje sladkih sort volčjega boba ali divja kava je lahko odličen kavni nadomestek.

 

sobota, 23. oktobra 2021, ob 10.00

Saša Vochl, gozdarka

Karierna pot: naravovarstvena nadzornica v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Saša Vochl je gozdarka, ki kot naravovarstvena nadzornica v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Narava ji privablja nasmeh na obraz in nasmeh jo vodi skozi življenje. Brez narave ni nasmeha, zato se vsak dan trudi, da na svojem obrazu ohranjam nasmeh.

Tadej Bevk, krajinski arhitekt

Karierna pot: mladi raziskovalec

Tadej Bevk deluje kot mladi raziskovalec v okviru Katedra za krajinsko planiranje in oblikovanje na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. 

Denis Plavček, lesar

Karierna pot: mladi raziskovalec

Denis Plavček je že kot otrok je vzljubil lepoto lesa, v srednji šoli je osvojil spretnosti izoblikovanja oziroma obdelave, na Biotehniški fakultet pa njegove lastnosti in dobil ogromno odgovorov na vse, kar je želel spoznatiŽeli, da bi les, kot alternativni vir oziroma bogastvo, v Sloveniji naredi še ogromen korak v fazi razvoja, kot v realizacijo s postavitvami raznih lesnoobdelovalnih centrov

 

Vabljeni na stojnico Biotehniške fakultete.