logo odlični

 

Nacionalni dogodek Dan ARRS 2021: Podpiramo odličnost, ki bo letos v vsebinskem delu usmerjen zlasti v predstavitev novosti in trendov v okviru dejavnosti Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Dogodek bo drugo leto zapored izveden virtualno, in sicer v četrtek, 9. decembra 2021, med 13.00 in 14.30.

Slavnostni govorec bo državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec.

Del dogodka je tudi predstavitev najvidnejših dosežkov v znanosti. V okviru projekta promocije znanosti ARRS Odlični v znanosti 2021 je bilo letos izbranih 54 raziskovalnih dosežkov, na dogodku pa bo predstaviljenih 21 najvidnejših s področij vseh znanstvenih ved. Seznam dosežkov Odlični v znanosti 2021, ki bodo predstavljeni na nacionalnem dogodku Dan ARRS je objavljen na povezavi.

 

Dr. Cene Fišer bo predstavil Podzemno adaptivno radiacijo postranic v Evropi

V razredu Naravoslovje bo med tremi predstavljenimi dosežki tudi dosežek raziskovalcev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. V predavanju z naslovom »Podzemna adaptivna radiacija postranic v Evropi« ga bo predstavil dr. Cene Fišer, s Katedre za zoologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Raziskava in objava sta predstalvjeni tudi na spletni strani Biotehniške fakultete na povezavi. 

Posnetek zaslona (122)

Avtorji znanstvenega članka, Špela Borko, prof. dr. Peter Trontelj, dr. Ajda Moškrič in doc. dr. Cene Fišer, vsi člani Skupine za speleobiologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in prof. dr. Ole Seehausen, z Inštituta za ekologijo in evolucijo na Univerzi v Bernu (Švica), so v znanstvenem članku pojasnili tudi, zakaj so vroče točke podzemne pestrosti na jugovzhodu Evrope. Špela Borko, prva avtorica članka in mlada raziskovalka v Skupini za speleobiologijo, je povedala: »Prvič smo pokazali, da tudi v Evropi lahko najdemo potomce starodavnih eksplozij evolucije, če le iščemo na pravem mestu – v podzemljuProf. dr. Peter Trontelj je pojasnil: »V desetletjih terenskega dela smo zbrali dovolj vzorcev, da smo lahko rekonstruirali potek evolucije 45 milijonov let stare skupine podzemnih rakov iz rodu slepih postranic (Niphargus)

Članek z naslovom »Podzemna adaptivna radiacija postranic v Evropi / A subterranean adaptive radiation of amphipods in Europe« je dosegljiv na povezavi: https://www.nature.com/articles/s41467-021-24023-w 

 

Program dogodka

13:00-13:25 Dobrodošlica in uvodni pozdrav

  • Moderatorka: Anja Čuček
  • Uvodni nagovori
    • Sodelujoči:
      • dr. Peter Križan, predsednik Znanstvenega sveta ARRS
      • dr. Jana Kolar, predsednica Upravnega odbora ARRS
      • dr. Robert Repnik, direktor ARRS

13:25-13:55 Predstavitev novosti in trendov v okviru dejavnosti ARRS

  • Sodelujoči:
    • Simon Ošo, vodja Sektorja za raziskovalne projekte
    • Mojca Boc, vodja Sektorja za raziskovalno infrastrukturo in mednarodno sodelovanje

13:55-14:05 Nagovor novi generaciji mladih raziskovalk in raziskovalcev

  • Sodelujoči:
    • dr. Mitja Slavinec, državni sekretar, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
    • dr. Tea Romih, predstavnica društva Mlada akademija

14:05 Odlični v znanosti 2021

  • Spletne predstavitve najvidnejših raziskovalnih dosežkov.

 

Celoten dogodek boste lahko spremljali na spletni strani www.danarrs.si. Da dogodka ne boste zamudili, se na spletni strani www.danarrs.si nanj prijavite in si tako zagotovite prejemanje obvestil, povezanih z dogodkom.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.