Foto1_1

Na uvodnem strokovnem srečanju o pogledih, strokovnih izzivih ter aktivnostih na področju skrbi za starejše 

Hackhaton »izziv prehranske oskrbe starejših« se je začel v aprilu s prvim strokovnim srečanjem, na katerem so ugledni strokovnjaki, predstavniki resornih ministrstev, nevladnih organizacij, javnih zavodov ter podjetij predstavili poglede, strokovne izzive ter aktivnosti na področju skrbi za starejše s posebnim poudarkom na ustrezni prehranjenosti. Poudarili so, da je potrebno rešitve za tako kompleksno področje iskati v multidisciplinarnem pristopu in so zato izrazili navdušenje, da se jih lotevajo mladi različnih fakultet in poklicnih usmeritev.
Na dogodku so sodelovali: Alijana Šantej, vodja Univerze za tretje življenjsko obdobje; dr. Alenka Kajzer, namestnica direktorja na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj; Hermina Štupar, višja svetovalka na MDDSZ - Direktorat za starejše ter Ajka Ješelnik, vodja prehrane v DSO Fužine; Eva Peklaj iz URI Soča; Laura Perko, pomočnica direktorice Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana; Miha Kranjc, direktor DEOS-a ter Elena Nikolavčič iz Telekoma Slovenije. 

 

Na drugem strokovnem srečanju predstavitev metode »Design Thinking« in srečanje ekip s strokovnimi usmerjevalci

Drugo strokovno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi razširjene metode »Design Thinking«! Izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija, je pojasnil: »Za metodo »Design Thinking« smo se odločili, ker predstavlja proces, ki s pomočjo razumevanja uporabnika ponovno definira problem in ustvarja inovativne rešitve ter jih testira.« Metoda se pogosto uporablja v velikih podjetjih, predvsem pa je uporabna za reševanje težav, ki predstavljajo izziv in so slabše opredeljene, kar je pri izzivu prehranske oskrbe dobrodošlo.
Drugo strokovno srečanje je bilo tako namenjeno testiranju in optimizaciji rešitve s pomočjo strokovnih usmerjevalcev, ki so ekipam predstavili svoje osebne izkušnje z delom s starejšimi. Kot strokovni usmerjevalci so sodelovali izr. prof. dr. Mojca Korošec, Biotehniška fakulteta, doc. dr. Evgen Benedik, Biotehniška fakulteta, asist. Eva Peklaj, URI Soča, Eva Žaberl, DEOS in Nataša Krašovec ter Irena Žolnir iz podjetja SOVITA. Ekipe so se tudi z njihovo pomočjo lažje odločile kako napredovati.

 

Na tretjem srečanju so ekipe predstavile svoje rešitve strokovni komisiji 

Foto3

Tretje strokovno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi idej pred strokovno komisijo, ki so jo sestavljali izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija; Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja; Peter Pustačnik, vodja področja eZdravje in eOskrbe iz Telekoma Slovenije; Lilijana Batič Dernovšek, direktorica Zavoda za oskrbo na domu; Miha Kranjc, direktor DEOS ter Hermina Štupar iz MDDSZ Direktorata za starejše.
Pred strokovno komisijo so svoje ideje predstavile vse ekipe, ki so imele na voljo 10 minut. 
Vsi strokovni gostje, predavatelji in mentorji so bili pozitivno presenečeni nad energijo in entuziazmom skupin ter nad tem kako so se lotili kompleksne tematike. Prepričani so, da lahko mladi v okviru tovrstnih dogodkov pomembno prispevajo k še boljšemu razumevanju izzivov in prispevajo inovativne rešitve ter razvijejo nove prilagojene storitve ali produkte. Izr. prof. dr. Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija, je povedal: »Pomembna pa je tudi krepitev širokega zavedanja kompleksnosti problematike starajoče družbe in s tem spodbuda institucijam k iskanju ustreznih rešitev in izvajanju prilagoditvenih aktivnosti.«

 

Foto2

Zmagovalno idejo je predlagala Skupina 3, ki jo sestavljajo Marija Maja Kresnik, Blaž Trlep, Boštjan Korenjak in Ema Luna Karara Geršak. Njihova rešitev predlaga storitev SPU (subvencionirano prehrano za upokojence in zajema druženje, dostavo in asistenco na domu). 
Drugo mesto je zasedla Skupina 6, katere člani so Tanja Črešnovar, Klaudija Reberc, Špela Jevšnik in Matej Kirn. Skupina 6 je predstavila program Dobri zdravi časi, ki zajema skupinska srečanja in individualna prehranska svetovanja. 
Tretje mesto pa je osvojila Skupina 5, ki jo sestavljajo Dea Zavadlav, Lara Klemenčič ter Kristina Rus. Njihova rešitev predlaga storitev Povej in pojej, ki nagovarja osamljene starostnike in vključuje medgeneracijsko sodelovanje.
Prva ekipa je prejela nagrado: ogled ribogojnice Fonda, degustacije vina in olja, slavnostno večerjo v restavraciji Mahorčič, nočitev v Hostel Škrla ter presenečenje, druga ekipa nagrado: gled ribogojnice Fonda, degustacije vina in olja, slavnostno večerjo v restavraciji Mahorčič in tretja ekipa nagrado: degustacije vina in olja, slavnostno večerjo v restavraciji Mahorčič. 

Sodelujoči so razvili presenetljive in realne rešitve na tem perečem področju slovenske družbe in v veliko čast nam je, da je kakovost dela prepoznala tudi nacionalna televizija. Lahko si ga ogledate na povezavi.

Več informacij o EIT Food Hub Slovenija na povezavi 
Več informacij o Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo – EIT na povezavi 

Za več informacij, se prosim obrnite na Aleš Kuhar, vodja EIT Food Hub Slovenija, E:

 

About EIT Food

Challenge Lab 2022 is a project under the support of EIT Food. EIT Food is the world’s largest and most dynamic food innovation community. We accelerate innovation to build a future-fit food system that produces healthy and sustainable food for all. 
Supported by the European Institute of Innovation and Technology (EIT), a body of the European Union, we invest in projects, organisations and individuals that share our goals for a healthy and sustainable food system. We unlock innovation potential in businesses and universities, and create and scale agrifood startups to bring new technologies and products to market. We equip entrepreneurs and professionals with the skills needed to transform the food system and put consumers at the heart of our work, helping build trust by reconnecting them to the origins of their food.
We are one of eight innovation communities established by the European Institute for Innovation & Technology (EIT), an independent EU body set up in 2008 to drive innovation and entrepreneurship across Europe. 
Find out more at www.eitfood.eu or follow us via social media: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube and Instagram.