VabiloDRBZ-2022


Prva je na oder stopila Manca Pečjak, mlada raziskovalka, zaposlena na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete in študentka 3. letnika doktorskega študijskega programa Bioznanosti, smeri Znanost o živalih. Predstavila je raziskovalno delo z naslovom »Vpliv dodatkov vitaminov E, C in selena na fermentacijsko aktivnost črevesja in histologijo črevesja pri piščancih, izpostavljenih cikličnemu toplotnemu stresu«.

Sledila je Ana Vojnović, ki je prav tako vpisana v 3. letnik doktorskega študijskega programa Bioznanosti, njeno raziskovalno področje pa je agronomija. Kot mlada raziskovalka je zaposlena na Kmetijskem inštitutu Slovenije na Oddelku za poljedelstvo, vrtnarstvo, genetiko in žlahtnjenje. Predstavila nam je raziskovalno delo z naslovom »Spektralni odzivi treh sort krompirja, izpostavljenih stresu zaradi omejevanja vode v rastlinjaku«.

Prvi vabljen gost je bil doc. dr. Primož Treven, biokemik in alumen študija Bioznanosti, ki je trenutno zaposlen kot asistent in raziskovalec na Katedri za mlekarstvo na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Njegovo znanje in veščine, ki jih je pridobil med dodiplomskim in doktorskim študijem, pokrivajo zelo različna področja. Doc. dr. Primož Treven vodi podoktorski projekt MAGIC, "Karakterizacija in vitro modela za študij mikrobne kolonizacije mlečne žleze". Z udeleženkami in udeleženci je delil številne izkušnje in predstavil svojo zgodbo pridobitve PostDoc projekta v Sloveniji.

Sledila je kratka pavza in t.i. poster sekcija v avli dekanata. S svojimi posterji so se nam predstavili še drugi doktorski študenti doktorskega študijskega programa Bioznanosti, in sicer: Eli Podnar, mlada raziskovalka na Katedri za mikrobno ekologijo Oddelka za mikrobiologijo in fiziologijo, Mojca Kranjc, mlada raziskovalka na Katedri za mikrobno ekologijo in fiziologijo Oddelka za mikrobiologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Lars Zver, mladi raziskovalec z Inštituta za arheologijo na ZRC SAZU, Mia Žgajnar, mlada raziskovalka z Odseka za molekularno in biomedicinsko znanost Inštituta Jožefa Stefana, Petra Tavčar Verdev, mlada raziskovalka z Inštituta za patološko fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Urša Miklavčič, mlada raziskovalka z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Katja Kunčič, mlada raziskovalka s Katedre za zoologijo Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Luka Šturm, mladi razsikovalec s Katedre za biokemijo in kemijo živil Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Tanja Žlender, z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, Iva Zahija, s Katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Vita Rozman, z Inštituta za mlekarstvo Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Naslednji govorec je bil Robin Rigg, prav tako študent 3. letnika doktorskega študijskega programa Bioznanost, smeri Biologija. Po rodu je iz Združenega kraljestva, vendar že od leta 1996 živi na Slovaškem, kjer se ukvarja z ohranjanjem in upravljanjem velikih zveri. Zaposlen je v nevladni organizaciji na Slovaškem (Slovak Wildlife Society). V sklopu dogodka je predstavil svoje delo z naslovom »Pomembna je metoda: Izboljšanje ocen številčnosti sivega volka na Slovaškem«.

Zadnja med študenti, ki so predstavili svoje raziskovalno delo, je bila Maja Žugec, ki je tudi vpisana v 3. letnik doktorskega študijskega programa Bioznanost, področja Znanosti o celici. Zaposlena je na Inštitutu za patološko fiziologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Na dogodku je povedala nekaj več o svojem raziskovalnem delu z naslovom »Eksperimentalni modeli za proučevanje migracijskega potenciala astrocitov«.

Druga vabljena gostja je bila doc. dr. Paula Pongrac, ki je diplomirala in doktorirala iz biologije, na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Trenutno je zaposlena kot znanstvena sodelavka na Katedri za botaniko in fiziologijo rastlin Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete in je vodja lastnega projekta. V preteklosti je delala in še vedno tesno sodeluje z Institutom Jožef Stefan. Z nami je prijazno delila svoje osebne in profesionalne izkušnje tekom let in podala smernice, kako uspešno priti do PostDoc projekta v tujini. Sama je uspešno pridobila več PostDoc projektov, med drugim enega v Nemčiji in enega na Škotskem.

Po dogodku je sledila pogostitev in druženje doktorskih študentov, zaposlenih in ostalih gostov v avli dekanata Biotehniške fakultete.

Organizacijsko ekipo dogodka so sestavljali Jure Mravlje, Maja Hostnik, Amela Kujović, Pia Starič, Zala Brajnik, Iva Zahija in Vesna Ješe Janežič. Prispevke in povzetke so recenzirali člani Programske skupine Bioznanosti.

 

Zbornik prispevkov je dostopen na povezavi 
Zbornik povzetkov pa na povezavi