Rok EJP

Program EJP SOIL se izvaja pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Glavni cilj EJP SOIL je ustvariti ugodno okolje za povečanje prispevka kmetijskih tal k ključnim družbenim izzivom, kot so prilagajanje in ublažitev podnebnih sprememb, trajnostna kmetijska proizvodnja, zagotavljanje ekosistemskih storitev ter preprečevanje in obnova propadanja zemljišč in tal. Program cilje pa uresničuje s pomočjo samostojnih ali pridruženih projektov.

Doc. dr. Rok Mihelič je povedal: »V tem trenutku poteka v okviru programa 7 projektov. Glavna tema vseh projektov, je kako v tla vezati C in s tem v resnici izboljšati kakovost tal, odpornost sistema in biodiverziteto.« Pojasnil je, da C pomeni energijo, ki pospeši pretok snovi v tleh, kar lahko povzroči emisije toplogrednih plinov in izpiranje hranil, zato je potrebno biti še posebej pozoren oziroma razviti tehnološke rešitve, ki bi bile trajnostne: »rešitve, ki bi prinesle izboljšanje agro-sistema brez onesnaženja okolja.«  

V Sloveniji je v okviru programa ustanovljeno Nacionalno stičišče za tla, v katerem sodelujejo ključni deležniki z gospodarstva, kmetijske svetovalne službe, kmetovalcev, raziskovalnih institucij, snovalcev politik in odločevalcev. Doc. dr. Rok Mihelič je pojasnil vlogo stičišča: »V okviru stičišča predstavljamo rezultate projektov. Glavni namen stičišča je podajanje predlogov novih raziskav in potrebnih tehnoloških rešitevVodja stičišča je dr. Jože Ileršič iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.