ocenjevanje pijače

V strokovni ocenjevalni komisiji so z Biotehniške fakultete sodelovali še izr. prof. dr. Tomaž Požrl, prof. dr. Rajko Vidrih, univ. dipl. ing. Andrej Živković, vsi s Katedre za tehnologije rastlinskih živil in vino Oddelka za živilstvo in doc. dr. Andrej Plestenjak, upokojenec z iste katedre. 
Strokovna komisija je ocenjevala 143 vzorcev 37 podjetij iz 5 držav, od tega 88 izdelkov 31 podjetij iz Slovenije, 47 izdelkov 3 podjetij iz Avstrije, 3 izdelke 2 podjetij iz Slovenije, 4 izdelke 1 podjetija iz Italije in 1 izdelek iz Tajske

Strokovna ocenjevalna komisija je izdelke nagradila s 7 šampionskimi naslovi,  31 velikimi zlatimi medaljami, 32 zlatimi medaljami, 47 srebrnimi medaljami in 15 bronastimi medaljami. Naziv šampioni kakovosti so prejeli 7 izdelkov, ki so tri leta zapored prejeli veliko zlato medaljo in sicer Sok od aronije, proizvajalca OPG Grđan Slavica, Pure Fruits Multivitamin Ho 6x200ml, Pure Fruits trop. Früchte Ho 1l TR, Bitter Lemon Ho/AIHU + HoSL 1,5l P L2 vsi trije proizvajalca S. Spitz GmbH, BIO NATURA sirup jabolko-črni ribez 0,5L, Sadni sirup malina 1L (Hofer) oba proizvajalca Vital Mestinje, proizvodnja brezalkoholnih pijač d.o.o. ter Xan-Max 100% naravni sok iz mangostina proizvajalca XAN-MAX d.o.o.

Prof. dr. Janez Hribar je po končanem ocenjevanju za uvodnik biltena sejma AGRA zapisal: »Posebej v trendu so pijače z manjšo vsebnostjo sladkorja in okusi, ki predstavljajo novo ponudbo. Proizvajalci so predstavili nove okuse in kombinacije različnih okusov, ki so se izkazali kot zelo sprejemljivi tako v tehnološki pripravi kot tudi senzoričnih vrednotah.
Izkazala se je zelo visoka kakovost vod tako izvirskih, mineralnih kot tudi vod z okusi. Med sokovi se nadaljuje trend ponudbe sokov iz aronije kot tudi čistih sokov iz jabolk. 
Zanimiva je bila tudi ponudba energijskih in izotoničnih pijač z novimi kombinacijami okusov. 
V celoti gledano ugotavljamo, da je kljub velikemu številu vzorcev veliko število vzorcev ocenjeno z najvišjimi ocenami, kar je izkazano tudi s priznanji za nove šampione