Nataša
Na fotografiji so iz leve proti desni s Kemijskega instituta prof.dr. Roman Jerala, predsednik Slovenskega biokemijskega društva, nagrajenka prof. dr. Nataša Poklar Ulrih in prof.dr. Kristina Gruden iz Nacionalnega instituta za biologijo.
 

Kratek življenjepis prof. dr. Nataša Poklar Ulrih 

Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih je diplomirala in magistrirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Na isti fakulteti je leta 1994 doktorirala na področju fizikalno kemijske karakterizacije proteinov pod mentorstvom prof. dr. Sava Lapanjeta. Po končanem podiplomskem študiju se je zaposlila sprva kot asistentka, potem pa kot docentka za področje fizikalne kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je bila leta 2010 izvoljena v naziv redne profesorice za področje biokemije. Podoktorsko usposabljanje je prof. Poklar Ulrih opravila na Oddelku za kemijo in biokemijo Univerze Rutgers v New Jerseyu, ZDA, in na fakulteti za farmacijo Univerze v Torontu, Kanada. Kot Fulbrightova štipendistka je gostovala tudi na Oddelku za kemijo in biokemijo Univerze v Kaliforniji v Santa Cruzu.   

Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih je prejela Lapanjetovo nagrado za izjemne dosežke na raziskovalnem področju, kjer je s trenutno 3239 citati (WOS) in h-indeksom 29 uvrščena med 2 % najbolj citiranih raziskovalcev na svojem področju v svetovnem merilu. Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih je bila odgovorna nosilka in voditeljica 2 uspešno zaključenih NATO projektov, 7 bilateralnih projektov, 4 temeljnih ARRS projektov in CRP projekta ter je sodelovala na več evropskih projektih. Njena bibliografija obsega 196 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, med katerimi jih kar 139 sodi v prvo ali drugo četrtino področja, 14 pa jih je objavljenih v vrhunskih znanstvenih revijah (A''). 

Prof. Nataša Poklar Ulrih je tudi nosilka treh patentov na področju hrane. Lahko se pohvali tudi z vrhunskimi dosežki na pedagoškem področju, saj je bila mentorica ali somentorica pri 14 zaključenih doktoratih (od tega 7 mladim raziskovalcem), 2 znanstvenih magisterijih in več kot 60 bolonjskih magisterijih in univerzitetnih diplomah. Naloge pod njenim mentorstvom so bile nagrajene z univerzitetnimi in fakultetnimi Prešernovimi nagradami in s Krkinimi nagradami. Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih je avtorica dveh univerzitetnih učbenikov in več študijskih gradiv. 

Nataša_2

Raziskovalno delo prof. dr. Nataše Poklar Ulrih je od samega začetka posvečeno proučevanju  biokemije proteinov in fizikalne biokemije, po prehodu na Biotehniško fakulteto pa ga je razširila tudi na področje živilske kemije. Trenutno se ukvarja predvsem z raziskavami na področju molekulskih mehanizmov prilagoditve arhej na ekstremna okolja in vpliva fenolnih spojin na fizikalno-kemijske lastnosti bioloških molekul ter s procesi stabilizacije in kapsulacije bioučinkovin v realne sisteme. 

Prof. Nataša Poklar Ulrih je med svojo znanstveno kariero opravljala vrsto zelo pomembnih organizacijsko-vodstvenih funkcij na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in na nacionalnem nivoju. Na fakulteti je predstojnica Katedre za biokemijo in kemijo živil Oddelka za živilstvo in vodja programske skupine »Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi«. Bila je predsednica komisije za znanstvenoraziskovalno dejavnost, prodekanja za področje živilstva ter prodekanja za znanstvenoraziskovalno dejavnost in dekanja Biotehniške fakultete. 

Na nacionalnem nivoju je bila tudi članica znanstvenoraziskovalnega sveta za interdisciplinarne raziskave pri Agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, predsednica sveta centra odličnosti CIPKeBIP in članica upravnega odbora Slovenskega biokemijskega društva. Bila je tudi predsednica znanstvenega odbora in predsednica organizacijskega odbora dveh srečanj Slovenskega biokemijskega društva z mednarodno udeležbo. 

 

Kdo je prof. dr. Savo Lapanje? 

nagrada

Prof. dr. Savo Lapanje je bil sodelavec številnih uglednih slovenskih znanstvenikov iz različnih področij in jih vzpodbujal, da so se usmerili na področje biokemije. Bil je tudi učitelj in mentor številnih mlajših kolegov, danes že uveljavljenih biokemikov. Velika zasluga prof. dr. Sava Lapanje je tudi v tem, da je vseskozi podpiral obstoj in razvoj Katedre za biokemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo in s tem omogočil izobraževanje in usmerjanje nadarjenih študentov kemije na področje biokemije.