BOR_1062
Fotografija: Bor Slana/STA (arhiv Univerze v Ljubljani)

Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022 je tradicionalno tekmovanje, ki že 12 let poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in je odlična spodbuda za študente in zaposlene Univerze v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in idejo komercializirajo. Že tretje leto zapored je tekmovanje razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani. Letos kot novost je bila dodana kategorija družbenih inovacij. Pod okrilje Rektorjeve nagrade se preselil lani pilotno izveden HUD razpis. V okviru te kategorije lahko sodelujejo študentke in študenti 1. in 2. stopnje, z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe.

Tudi v letu2022 je podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani potekala v okviru festivala UNI.MINDS, največjega slovenskega spletnega festivala za grajenje inovacijske skupnosti in dolgoročnih partnerstev med akademsko sfero in gospodarstvom. Prejemnikom Rektorjeve nagrade v posamezni kategoriji je rektor za prvo mesto podelil 3.000 evrov, za drugo mesto 2.000 evrov in tretje mesto 1.000 evrov nagrade, skupaj je podelil 18.000 evrov nagrad.

Na podelitvi je svojo uspešno zgodbo delil Primož Erjavec iz podjetja DeltaHub, ki je leta 2019 prejel 3. mesto Rektorjeve nagrade: »Ne glede na uvrstitev na tekmovanju je treba vztrajati pri svoji ideji, če trg kaže potrebo po rešitvi.«

Mag. Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, pa je v svojem govoru izpostavil, da je vstop na trg oziroma komercializacija največji izziv vseh inovacij: »Šele trg ti res pokaže, koliko je vredna tvoja ideja. Rektorjeva nagrada je ravno zato odlična priložnost za začeti, ker te nauči teorije, nato te pa postavi pred svet.«

 

Kategorija študenti in alumni

V kategoriji študenti in alumni je 1. nagrado prejela ideja WiBuBa bar, druga je bila ideja Vodotopni kanabinoidi in tretja idejo PsyAI

WibubaBar

Idejo WiBuBa bar je razvila podjetniška skupina, ki jo sestavljajo Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj, vse z Biotehniške fakultete in Nina Maček z Ekonomske fakultete, obe članici Univerze v Ljubljani.
Idejo WiBuBa bar sestavlja sklop treh granola ploščic, ki vsebujejo posebej načrtovano mešanico živil, katerih namen je zagotoviti optimalen razvoj ploda in dojenčka skozi ustrezno prehrano matere in partnerja. Vsaka izmed ploščic je posebej načrtovana mešanica živil, ki vsebujejo najpomembnejša hranila za (bodočo) nosečnico in njenega partnerja ter doječo mater v obdobjih zanositve (WISH bar), nosečnosti (BUMP bar) in dojenja (BABY bar). Izdelki ne vsebujejo glutena, imajo ugodno hranilno in energijsko sestavo ter mehko sredico za poseben gurmanski užitek. 

Drugo mesto je zasedla ideja Vodotopni kanabinoidi, katere avtorji so razvili pristop, ki povečuje vodotopnost praktično vsem kanabinoidom in s tem povečuje njihovo uporabnost. 

Tretjo nagrado pa je prejela ekipa z idejo PsyAI, ki so jo sestavljali Lev Avberšek in Ajša Džindo s Filozofske fakultete in Jakob Mraz, z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani/KU Leuven. Ekipa želi z idejo PsyAI uporabo umetne inteligence in velikega podatkovja razširiti na področje zdravljenja duševnih motenj.
Umetna inteligenca in veliko podatkovja sta izraza, o katerih dandanes slišimo že skoraj na vsakem koraku in imata velik vpliv na naše življenje – od algoritmov socialnih omrežij do medicinske diagnostike. PsyAI želi uporabo umetne inteligence in velikega podatkovja razširiti na področje zdravljenja duševnih motenj. Psihiatrična diagnostika dandanes temelji predvsem na opisih simptomov, ne pa tudi na poznavanju biologije motnje, ter ni dobro prilagojena specifičnim lastnostim vsakega posameznika. Znanstvene raziskave kažejo, da je uporaba umetne inteligence v psihiatrični diagnostiki ne le mogoča, temveč tudi visoko uspešna. Programsko okolje PsyAI bo na podlagi kompleksnih analiz množice različnih podatkov – od slik možganov in krvnih izvidov do psiholoških vprašalnikov in demografskih podatkov – natančno preučilo osebni profil posameznika, in tako strokovnjaku na področju duševnega zdravja (kliničnemu psihologu in/ali psihiatru) pomagalo pri postavljanju diagnoz in izbiri primernega načina zdravljenja. Na takšen način želimo omogočiti večjo personifikacijo psihoterapevtskih storitev, hkrati pa strokovnjaku ponuditi digitalnega asistenta, ki bo svoje predloge utemeljeval na veliki količini objektivnih in subjektivnih podatkov, in tako prispeval k povišanju zanesljivosti in veljavnosti v procesu, s tem pa navsezadnje tudi k uspešnosti terapije. Ker se v ekipi PsyAI zavedamo pomembnosti preventive, in ker želimo dostopnost inovacije razširiti tudi med laično prebivalstvo, načrtujemo na dolgi rok razviti tudi orodje, ki bo omogočalo varno in ažurno komunikacijo med klientom in terapevtom. Bistvo naše inovacije temelji na poudarku, da je digitalizacija usmerjena k človeku.


Kategorija študenti z idejami, rešitvami in inovacijami za izzive družbe (HUD razpis - humanistika, umetnost in družba)

Med idejami za reševanje izzivov družbe pa so komisijo najbolj prepričale WrapUp tortilje, OptiLife in Vez.

Tortilje WrapUp

WrapUp tortilje prispevajo k reševanju problema odpadkov oz. stranskih produktov v živilski industriji, ljudem pa ponujajo zdravo, okusno in hranilno bogato prehransko rešitev.
Člani podjetniške skupine so Meta Brkopec, Eva Mustafa, Luka Korošec, Gašper Korat, vsi Biotehniška 
Glavni surovini sta bučna prga in pivovarske tropine. 
Prav ti surovini izdelku dajeta visoko vrednost beljakovin ter visoko vrednost prehranskih vlaknin.
Izdelek pa je hkrati obogaten še z drugimi naravnimi dodatki, zaradi katerih so tortilje privlačnih barv in drugačnih okusov. 
Poleg naštetega so WrapUp tortilje zapakirali tudi v 100 % reciklabilno embalažo.
Primarno so namenjene mladim odraslim in družinam, ki se soočajo s pomanjkanjem časa za pripravo zdravih in polnovrednih obrokov.

 

Več informacij na povezavi na spletni strani Univerze v Ljubljani 

Opis vseh nagrajenih idej najdete na povezavi