Izbor udeleženk_ženske v agroživilstvu_FB_IG_1.jpg

V petek, 16. junija, se je program Empowering Women in Agrifood uradno začel z mreženjskim dogodkom, na katerem so se zbrale izbrane udeleženke in mentorji. Dogodek je organiziral Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete fakultete (CPOEF) in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, ki sta odgovorni za lokalno izvajanje programa EWA.  

Na srečanju so udeleženke pozdravile Alicja Krakowska iz EIT Food North-East, Anja Mrhar iz EIT Food Hub Slovenija in Ajda Marič iz EWA Slovenija. Udeleženkam je Katja Cergolj iz Pisarne za prenos znanja, Univerza v Ljubljani, predavala na temo intelektualne lastnine. Blaž Zupan iz CPOEF pa je predstavil pomen mentorstva.  

Cilj programa EWA je odpraviti obstoječo neenakost med spoloma v agroživilskem sektorju. Udeleženke bodo v šestih mesecih deležne individualne podpore mentorjev, pridobivale znanje, krepile samozavest ter vzpostavile mrežo novih partnerjev in stikov za razvoj podjetniške ideje.   

Izbor udeleženk_ženske v agroživilstvu_FB_IG_4.jpg

Slovenske udeleženke EWA so zelo motivirane in izjemne ženske, ki predstavljajo inovativne ideje s podjetniškim potencialom. Na dogodku se je ustvarilo živahno vzdušje, saj so udeleženke predstavile svoje izdelke in omogočile drugim, da jih poskusijo in izkusijo.  

Spoznajte 10 podjetnic programa EWA v Sloveniji:  

 

Anja Šolinc

LCHF Anja predstavlja LCHF (Low Carb High Fat) način prehranjevanja, ki je primeren tudi za ljudi s celiakijo, občutljivostjo na gluten, sladkorno boleznijo (tip II), vegane in vse, ki želijo uživati v razvajanju brez občutka krivde. S ponudbo alternativ tradicionalnim izdelkom z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in glutena, prispeva k bolj raznoliki in vključujoči agroživilski industriji. 

 

Lenča Zorko 

Podjetnica razvija ponudbo “upcycled prehrane” v Sloveniji s proizvodnjo moke iz ječmenovih tropin iz pivovarstva, ki je stranski produkt pivovarske industrije. Takšna moka ima naravno nizko vsebnost sladkorjev in ogljikovih hidratov, ter nekajkrat višjo vsebnost beljakovin, prehranskih vlaknin, polifenolov in prebiotikov kot ostale moke iz žit na trgu. Hkrati ima tudi prijeten okus.

 

Lucija Prosen 

Podjetnica je oblikovala domačo samozalivalno leseno sadilno napravo za zelenjavo, ki je namenjena spodbujanju trajnosti in lokalni pridelavi hrane. Podjetnica ponuja priročno rešitev za lastno pridelavo zelenjave. Leseni sadilnik, izdelan iz predelane ovčje volne in humusa na osnovi gnoja, je mogoče v celoti reciklirati, kar še dodatno krepi njegovo ekološko privlačnost. 

 

Martina Zupanc Lah 

Podjetnica staršem zagotavlja bistvene informacije o uvajanju hrane za dojenčke s poudarkom na bolj zdravih prehranskih izbirah. Hkrati pa je oblikovala spletno stran Mami hobotnica, ki na enem mestu združuje več ponudnikov, kar poenostavi izbiro in strankam prihrani čas pri nakupovanju. Starše dodatno izobražuje z e-knjigami, blogi in spletnim tečajem. 

 

Monika Bažec Kukulin  

Podjetnica je oblikovala način pridelave in predelave oljčnega olja, ki ga oblikuje v funkcionalno živilo z izjemno visoko vsebnostjo polifenolov. Spodbuja razvoj zdrave in trajnostne hrane, kar je v skladu z naraščajočim povpraševanjem po takšnih izdelkih. S ponudbo edinstvenega oljčnega olja z visoko vsebnostjo polifenolov, pod blagovno znamko QQLYN, prispevajo k proizvodnji hranljivih in koristnih živil. 

 

Mojca Pušlar  

Podjetnica kot prva v Sloveniji ponuja edinstveno sladico: »Piškoti na žlico«. Na slovenski trg je bil izdelek uveden septembra 2022 in spodbuja nostalgijo »lizanja« surovega testa za piškote iz posode. Izdelek se trenutno prodaja na spletu, v partnerskih trgovinah in kavarnah. Med zadanimi cilji je tudi uvedba certificirane veganske, brezglutenske in brezlaktozne linije. 

 

Nina Krašna 

Podjetnica se osredotoča na česen oz. izdelke iz česna. Med njenimi izdelki najdemo česnovo emulzijo in fermentirani česen v prahu, ki ju na slovenskih policah še ni možno najti. Podjetnica se zavzema za zmanjšanje količine odpadkov, zato uporablja tudi česnove cvetove in ostale dele rastline, ki se običajno zavržejo. 

 

Nuša Marinc 

Podjetnica se kot formulatorka naravne kozmetike Nanu, osredotoča na zmanjševanje količine odpadkov z vključevanjem stranskih produktov iz živilske industrije, kot so olja iz semen, celuloza, alge in lesni izvlečki, v svoje izdelke. Z vključevanjem stranskih produktov v naravne kozmetične izdelke ne rešuje le okoljskih vprašanj, temveč potrošnikom ponuja alternativno možnost, ki jim je pomemben zdrav življenjski slog in trajnostna izbira. 

 

Špela Kocjančič

Podjetnica rešuje vprašanje zavržene hrane in neučinkovite uporabe virov v mesni industriji. Inovativnost je v proizvodnji in promociji tradicionalne kostne juhe, kot naravnega vira beljakovin za izgradnjo kolagena. Vzpostavila je lastno proizvodnjo visokokakovostne kostne juhe, ki jo najdemo pod blagovno znamko BoneR, z uporabo govejih kosti ekološke vzreje, ki bi jih sicer zavrgli, pri tem pa je izločila vsa pomembna in koristna hranila.

 

Špela Pibernik

Podjetnica je oblikovala inovativen izdelek, pri katerem uporabi zelo zrele liofilizirane banane za izdelavo prahu. Za piko na i pa se namesto komercialnega kvasa uporabljajo suhe droži. Končni izdelek je bananin kruh iz zelo zrelih banan, ki bi jih trgovci zavrgli, in kislega testa. Zamisel spodbuja trajnosten in odgovoren pristop k uživanju hrane.

Izbor udeleženk_ženske v agroživilstvu_FB_IG_2.jpg

Spoznajte izbrane mentorice in mentorja v programu EWA Slovenija: 

 • Anja Žagar, podjetnica in poslovna svetovalka; 
 • Anuška Beltram, podjetnica, poslovna svetovalka; 
 • Katja Kek, podjetnica, poslovna svetovalka in strokovnjakinja za komuniciranje; 
 • Lucia Lučka Klanšek, podjetnica in poslovna svetovalka; 
 • Mateja Vadnjal, podjetnica, predavateljica in poslovna svetovalka; 
 • Mojca Skalar, podjetnica, poslovna svetovalka in vodja programa ženskega podjetništva pri SPIRIT Slovenija; 
 • Nika Močnik, podjetnica, predavateljica in poslovna svetovalka; 
 • Rok Starič, podjetnik in poslovni svetovalec; 
 • Urša Žorž Požrl, podjetnica, predavateljica in poslovna svetovalka; 
 • Žiga Lampe, direktor strateškega razvoja na Gospodarski zbornici Slovenije in poslovni svetovalec; 

Kaj sledi? 

Udeleženke programa EIT Food EWA v Sloveniji bodo v naslednjih šestih mesecih: 

 • posvetile nešteto ur razvoju podjetniške ideje; 
 • imele vsaj 6 ur svetovanj na mesec s svojimi mentorji;. 
 • poglobile znanje z ogledom virtualnih usposabljanj ter raziskavi o razvoju podjetja; 
 • udeležile strokovnega izobraževanja v živo; 
 • komunicirale z mediji; 
 • na zaključni prireditvi 16. novembra predstavile napredek, dosežen med programom in se potegovale za nepovratna sredstva v skupni vrednosti 15.000 EUR! 

Izbor udeleženk_ženske v agroživilstvu_FB_IG_3.jpg

Kaj je EIT Food?  

EIT Food je največja in najbolj dinamična svetovna skupnost za inovacije na področju hrane. Pospešujemo inovacije za vzpostavitev prehranskega sistema, primernega za prihodnost, ki proizvaja zdravo in trajnostno hrano za vse. Ob podpori Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije, EIT Food vlaga v projekte, organizacije in posameznike, ki delijo skupne cilje za zdrav in trajnosten prehranski sistem. EIT Food spodbuja inovacijski potencial v podjetjih in na univerzah. Ustanavlja in širi zagonska agroživilska podjetja z namenom, da bi na trg poslala nove tehnologije in izdelke. Podjetnike in strokovnjake opremljajo z znanji, potrebnimi za preoblikovanje prehranskega sistema. V središče dela EIT Food postavlja potrošnike in jim pomaga graditi zaupanje v prehransko verigo.  

EIT Food je ena od devetih inovacijskih skupnosti, ki jih je ustanovil Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), neodvisni organ EU, ustanovljen leta 2008 za spodbujanje inovacij in podjetništva v Evropi.  

Več informacij najdete na spletni strani www.eitfood.eu ali nas spremljajte prek družbenih medijev: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube in Instagram.