Erika Jesenko, doktorska študentka 1. letnika, smeri Živilstvo študijskega programa Bioznanosti je bila zmagovalka letošnjega Velikega Maratona Franje. Maraton Franja BTC City je letos potekal 11. junija in privabil več kot 5000 udeležencev, iz kar 31 različnih držav. Na dolgi trasi je med ženskami slavila Erika Jesenko, mlada raziskovalka s Katedre za tehnologije rastlinskih živil in vino, Oddelka za živilstvo, Biotehniške fakultete UL. Traso Velikega Maratona Franja, v dolžini 156 km, je prevozila s povprečno hitrostjo 41 km/h. V cilj je prišla s časom 3 ure 44 minut in 45 sekund, kar pomeni, da je bila visoko tudi v absolutni konkurenci med moškimi. Pred njo je končalo le 54 kolesarjev. Najbližjo zasledovalko v ženski kategoriji pa je prehitela za skoraj 15 minut.

franja1.jpg

Erika Jesenko na zmagovalnem odru UCI razvrstitve v ženski kategoriji A (Vir: prijavim.se).

Erika letos Maratona Franje sprva ni imela v načrtu. Za nastop se je odločila 10 dni prej, po sporočilu športnega direktorja. Dejala je, da je »Maraton Franja posebna dirka, saj tu ne šteje le moč, ampak ima velik vpliv tudi tehnika, taktika in predvsem sreča. Na celotni trasi, kjer je veliko udeležencev povrhu pa jo zagode še dež, se ti lahko namreč zgodi marsikaj.«

franja2.jpg

Erika Jesenko na zmagovalnem odru skupne razvrstitve v ženski kategoriji (Vir: prijavim.se)

Varineja Drašler, doktorska študentka 1. letnika smeri Prehrana študijskega programa Bioznanosti pa je v prvem tednu junija v Innsbrucku in Stubaiu v sosednji Avstriji nastopala na svetovnem prvenstvu v gorskem in trail teku. Na tekmovanju je nastopilo več kot 1300 tekačev iz 68 držav. Slovenijo je zastopalo 25 tekačev in tekačic, med katerimi je bila tudi Varineja Drašler, mlada raziskovalka s Katedre za biokemijo in kemijo živil, Oddelka za živilstvo, Biotehniške fakultete UL.

gorski tek2.jpg
Varineja Drašler med nastopom v disciplini vertikal (Vir: www.gorski-teki.si).

Varineja je nastopila v dveh disciplinah, vertikal in klasika oziroma gor-dol, kjer je med več kot 100. tekmovalkami zasedla 69. in 65. mesto. Poleg teh dveh disciplin pa sta bila na sporedu še kratki in dolgi trail. Varineja pravi, da je »Udeležba na svetovnem prvenstvu zame pomeni predvsem eno novo pomembno izkušnjo, saj se s konkurenco s celega sveta ne boriš vsak dan, še boljši pa je občutek, ko se zaveš, da si tudi sam del te »elite«.

gorski tek3.jpeg
Varineja Drašler (levo) in Dominika Zupančič Valant (desno) (Vir: www.gorski-teki.si).

gorski tek4.jpeg

Slovenska reprezentanca na svetovnem prvenstvu v Avstriji (Vir: www.gorski-teki.si).

Obema dekletoma iskreno čestitamo in jima želimo še veliko uspehov na njuni športni, kakor tudi raziskovalni poti!