skupinska ecotrophelia slovenija2023

Po prvih uvodnih razpisih študentskega inovativnega tekmovanja Ecotrophelia Slovenija 2023 in predstavitvah tekmovanja v začetku leta so se na razpis prijavile tri ekipe Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Pripravile so vse elemente, od tehnične mape do marketinškega načrta ter hkrati zadostile predpisanim elementom inovativnosti. Ocenjevalno komisijo so sestavljali predsednica dr. Tatjana Zagorc, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Leni Breznik, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Direktorat za hrano in ribištvo, dr. Blaža Nahtigal, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Gorazd Jenko, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Sektor za koordinacijo pametne specializacije, Gaja Vlaj, Ljubljanske mlekarne, d. o. o.,  dr. Sebastjan Filip, Pekarna Pečjak, d. o. o. in Florijan Cajzek, Perutnina Ptuj, d. o. o.

Zmagala je ekipa, ki so jo sestavljali Ema Luna Karara Geršak, Rosanda Javornik, Pina Arnšek in Anže Vedlin, in je pod mentorstvom doc. dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec razvila zelenjavne omake PESTOART. Študentke in študent bodo tako zastopali Slovenijo na mednarodnem tekmovanju ECOTROPHELIA EUROPE 2023 v začetku oktobra v Nemčiji. Ekipa je svoj izdelek na predstavitvi opisala z besedami: »Pridružite se okusnemu kulinaričnemu ustvarjanju z našo unikatno druščino pesto omak. Prepustite se harmonični kombinaciji sveže zelenjave in začimb, hrustljavim, praženim oreščkom, rahli kislosti limone in paradižnika ter žametni teksturi sira.« Pripravili so tri okuse zelenjavnih omak, Sun-kissed Mary  iz rožmarinovega pesta, ki prinaša vetrič s Sredozemlja; Caring Roty iz korenčkovega zelenja, ki vzbuja skrb za okolje, ter pikantno Krazy Kaly iz ohrovtovega pesta, ki ponuja divjo vožnjo zanimivih okusov. Doc. dr. Ilja Gasan Osojnik Črnivec, mentor, je povedal: »Študentski kvartet sestavljajo študentke magistrskega študija Živilstvo in študent magistrskega študija Podjetništva. Ustvarili so linijo izdelkov, ki združujejo kakovost, ustvarjalnost in pestrost okusov.« Ekipa pa je posebej izpostavila: »Naše poslanstvo je preseči tradicionalne predstave o pesto omaki. »Zapestajte« z nami in ustvarjajte umetnine na vašem krožniku.«

pesto 1pesto 4

Z liofiliziranim športnim napitkom WHEY'LICIOUS pa sta študenta Blaž Kuster in Jaka Murko Gajšek pod mentorstvom doc. dr. Evgen Benedik in Eve Grohar Gros ustvarila izdelek, ki ga je ocenjevalna komisija uvrstila na 3. mesto in ga dodatno nagradila še s priznanjem za najbolj inovativen izdelek. Študenta sta pojasnila: »Liofilizirana športna pijača iz sirotke, kombuče in sadnega soka je enostavna za uporabo kjerkoli in kadarkoli. Izdelek Whey'licious lahko vzamete s seboj na naslednjo pustolovščino in ga raztopite v vodi.« Posebno pozornost sta namenila tudi embalaži: »Napitek je obdan v užiten sirotkin biofilm in tako spodbuja trajnost z revolucionarno rešitvijo – embalaža brez odpadkov. Dopolnjuje jo zunanji sloj embalaže iz bakterijske celuloze SCOBY, ki jo izdelajo kulture kombuče in jo je možno enostavno kompostirati ali ponovno uporabiti za rast kombuče.«


Doc. dr. Evgen Benedik, mentor, je izjemno ponosen nad študentoma in pravi: »Fanta sta si zadala enormen izziv. Izdelati 100 % biološko razgradljiv živilski izdelek ob tem, da se pri izdelavi uporabi različne odpadne surovine iz živilske proizvodnje. Skeptičen sem bil, da jima bo to uspelo realizirati v pičlih 6 mesecih, kot sta imela časa, ampak sva ju pri njunem ustvarjanju oba s somentorico Evo Grohar Gros, ves čas maksimalno podpirala. In uspelo jima je nekaj, česar še nihče na svetu ni uspel izdelati, vsaj stric Google še ne pozna česa takšnega. Izdelek je sestavljen iz treh komponent. Prvi del predstavlja liofiliziran prah iz sirotke, ki predstavlja odpadni produkt v mlekarni, kombuče in sadnega soka. Drugi del predstavljajo paketki v katere ja zapakiran liofiliziran prah. Paketki so narejeni prav tako iz odpadne sirotke, ki se ob stiku s tekočino raztopijo. Tretji del pa predstavlja zunanja embalaža v katero so varno zapakirani paketki z liofiliziranim prahom. Zunanjo embalažo dobesedno izdelajo bakterije, ki fermentirajo sladko vodo in čaj v kambučo. Gre za klobuk SCOBY. Zunanjo embalažo se na koncu prav tako lahko zaužije, lahko se jo uporabi kot starter kulturo za proizvodnjo domače kambuče ali pa se jo enostavno kompostira. Skratka celoten izdelek je popolnoma trajnostno naravnan, je 100 % biorazgradljiv in tudi 100 % užiten.« Mentor doc. dr. Benedik še doda: “V izjemno veselje mi je opazovati študente pri ustvarjanju, učenju in združevanju različnih znanj, ki so potrebna, da pripelješ neko idejo do končne realizacije. Nenazadnje se tudi sam pri tem vedno kaj novega naučim. Spoznala sta tudi veliko novih ljudi, ki delujejo v različnih strokah, od kemikov, živilskih tehnologov, biotehnologov, dietetikov do ekonomistov in marketingarjev, pot ju je pripeljala celo do Evropske vesoljske agencije.”

FB_IMG_1689850981696

FB_IMG_1689850994250

Na tekmovanju Ecotrophelia Slovenija 2023 je sodelovala tudi ekipa, ki so jo sestavljale Lara Ježovnik, Maša Knez, Tanita Kranjc, Eva Lukšič in Manja Feldin, in je pod mentorstvom izr. prof. dr. prof. Mojce Korošec in somentorjev prof. dr. Stephna Pearsona in Vida Vičiča, razvila bombone MILA. Ustvarjalke so jih opisale kot sladke bonbone, ki so ustvarjeni posebej za ženske.: »Mila gummies so bili ustvarjeni od žensk za ženske, ker le same vemo, kaj nas »potolaži« v tistih dneh.« Izdelek Mila gummies vsebuje tradicionalne slovenske sestavine, kot so kamilica, cvetlični med in jabolka ter so obogateni s pomembnimi mikrohranili, kot so magnezij, železo in vitamin C.

Študentske ekipe Biotehniške fakultete so skupaj z mentorji na petnajstih tekmovanjih Ecotrophelia Slovenija zmagale dvanajstkrat, od tega sta dve ekipi na Ecotrophelia Europa v konkurenci dvajsetih najboljših univerz v Evropski uniji osvojili 3. mesto, ena ekipa pa je dobila posebno nagrado za 4. mesto.

Ecotrophelia_brosura_210x210_web.pdf