Na olimpijadi je tokrat sodelovalo 304 tekmovalcev iz 54 držav z vseh kontinentov (razen Antarktike). Slovenska ekipa je z izjemnim dosežkom tako postala tretja najuspešnejša izmed vseh evropskih ekip, malce uspešnejši sta bili le ekipi iz Nemčije (ki je osvojila 2 zlati) in ekipa Madžarske (ki je prav tako osvojila 1 zlato, a 5 srebrnih odličij). Med našimi tekmovalci je Primož Markovič (Gimnazija Bežigrad) osvojil zlato odličje, Andraž Čadež (OŠ Šmartno pod Šmarno goro), Niko Habinc (OŠ Oskarja Kovačiča Ljubljana), Aleksander Jotanović (ŠC Novo mesto) in Izadora Kopač (Gimnazija Škofja Loka) so osvojili srebrno, Lea Hrvatin (Gimnazija Vič) pa bronasto odličje. Na Tajsko so jih spremljali mentorji in vodje delegacije dr. Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič. Letošnji rezultat ekipe je tudi najboljši rezultat slovenske ekipe doslej, čeprav so dosegali čudovite uspehe že leta prej (2021: 3 srebrna + 3 bronasta odličja, 2022: 2 srebrni + 4 bronasta odličja).

IMG-d02178a558cddf9e5c5abe606076efd6-V.jpg

Slovenska ekipa z medaljami v Bangkoku (Foto: Barbara Rovšek).

Takšni izvrstni rezultati so rezultat trdega dela učencev in učenk, ki svoje znanje nadgrajujejo tudi tekom več obdobij intenzivnih priprav, ki so letos potekala v zadnjem tednu junija, konec avgusta in med jesenskimi počitnicami. V tem času so učenci predelali več kot 110 ur dodatnih — srednješolskih — vsebine iz biologije, fizike ter kemije (in matematike). Poleg tega, pa se je ekipa izbranih tekmovalcev in tekmovalk, ki je bila najuspešnejša na vseh predhodnih »pred-izborih« (priprav junija se namreč udeleži preko 40 najboljših učenk in učencev iz celotne Slovenije, kjer preko več izbirnih testov dobimo 12 najuspešnejših, ki nadaljujejo drug cikel priprav avgusta, kjer se nato izbere ekipa 6, ki nas zastopa na svetovnem tekmovanju), še cel zadnji mesec pred tekmovanjem z mentorji redno dobivala tudi on-line (pogosto tudi zvečer in ob vikendih).

Že vsa ta leta, odkar se tekmovanja udeležuje slovenska ekipa, pa pri pripravah najboljših slovenskih učencev in učenk na to tekmovanje sodeluje tudi že utečena ekipa sodelavcev in sodelavk Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete UL, ki izvajajo priprave s področja bioloških vsebin: od biokemije in biologije celice, genetike, fiziologije do ekologije in evolucije ter vsega vmes. To so kolegi asist. dr. Jure Mravlje (iz Katedre za botaniko in fiziologijo rastlin), doc. dr. Jerneja Ambrožič Avguštin (iz Katedre za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov) ter izr. prof. dr. Iztok Tomažič in asist. Ana Pšeničnik (iz Skupine za biološko izobraževanje), ki jim gre velika zahvala za predanost in entuziazem, ki ju že leta vlagajo v delo z nadarjenimi učenkami in učenci. Poleg njih pa pri pripravah iz svojih področij sodelujejo tudi kolegi fiziki, kemiki in matematiki (iz Inštituta Jožef Stefan, Fakultete za matematiko in fiziko, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in Pedagoške fakultete UL).

Več o samem tekmovanju in uspehu slovenske ekipe si lahko preberete v novici na spletni strani DMFA, ki je poleg ZOTKS tudi glavni finančni podpornik projekta.

JURE.jpgANA.jpg

Utrinki iz poletnih priprav iz biologije na Biotehniški fakulteti (J. Mravlje, A. Pšeničnik).