BF_voščilnica_2024-SLO.jpg

Kot toliko let doslej smo bili tudi v letu 2023 uspešni pri pridobivanju in sodelovanju pri ARIS in drugih nacionalnih projektih in na razpisu za opremo Paket-22. Prav tako smo ponosni na visoko število odobrenih mladih raziskovalcev, ki so se pridružili našim raziskovalnim programom. To kaže na našo predanost in odličnost v doseganju ciljev na področju raziskav in inovacij. V okviru Načrta za okrevanje in odpornost v treh projektih uspešno nadaljujemo prenovo visokošolskih študijev in pred dnevi je Oddelek za mikrobiologijo pridobil prvo mikrodokazilo na UL »Zagotavljanje sterilnosti«. Ponosni smo tudi na vključenost v številne mednarodne projekte, kot so Horizon Europe, LIFE idr., kar nas utrjuje tudi v mednarodnem znanstveno-raziskovalnem prostoru.

Dokončno smo uvedli sistem upravljanja SAP, vključno z uvedbo sistema letnega osebnega delovnega načrta LODN. Vsaka uvedba novega sistema pomeni v prvi fazi večjo porabo časa in človeških virov, a na dolgi rok se izkaže vredna truda. Zahvaljujem se vsem sodelavkam in sodelavcem v strokovnih službah na dekanatu in na oddelkih za njihovo doslednost in predanost pri uvedbi teh sistemov. Njihova vztrajnost bo dolgoročno prinesla preglednejše in manj tvegano poslovanje, kar je ključnega pomena za naš uspeh. Hvala vsem za trud in sodelovanje pri tem pomembnem mejniku na naši fakulteti.

Tudi letos smo imeli na Biotehniški fakulteti veliko izstopajočih posameznikov in skupin. Marca na BF podeljujemo Jesenkove nagrade. Letos jo je za življenjsko delo na področju pedagoškega in raziskovalnega dela ter sodelovanja pri upravljanju fakultete dobila prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, tudi prva dekanja Biotehniške fakultete. Prof. dr. Miha Humar je bil maja sprejet za izrednega člana SAZU in junija za podpredsednika Svetovnega društva za zaščito lesa.

Junija je bila dr. Špela Borko med prejemniki nagrad dr. Ane Mayer Kansky, ki jih je letos začela podeljevati Univerza v Ljubljani v spomin na prvo doktorantko na naši univerzi.

Oktobra je ekipa študentov, v kateri so bile tudi Pina Arnšek, Rosanda Javornik in Ema Luna Karara Geršak z Oddelka za živilsko tehnologijo, na tekmovanju Ecotrophelia Europe osvojila nagrado za najboljšo komunikacijsko strategijo novega živilskega izdelka PestoArt.

Istega meseca so bile podeljene tudi rektorjeve nagrade, med katerih prejemniki so bili tudi naši študenti: Lara Tekavc skupaj s kolegom s  Fakultete za računalništvo in informatiko za projekt PriHRani v kategoriji Študentke in študenti ter alumni in Blaž Kuster ter Jaka Murko Gajšek za projekt Whey'licious v kategoriji Hud razpis.

Katarina Fras, magistrica molekulske in funkcionalne biologije, Marjeta Mencin, doktorica znanosti s področja živilstva, in Pina Osovnikar, magistrica biotehnologije, so med dobitniki letošnjih Krkinih nagrad, Leon Deutsch, doktor znanosti s področja mikrobiologije, pa med dobitniki Krkinih priznanj s posebno pohvalo.

Novembra so bili po izboru ARIS med odlične v znanosti 2023 izbrani tudi dosežki na temo douglazije kot možne alternative za slovensko lesnopredelovalno industrijo, mlečnokislinskih bakterij in bifidobakterij namerno vnešenih v agroživilsko verigo in analize prostorskih in družbenih učinkov mestnega turizma, katerih nastanek so vodili raziskovalci naše fakultete prof. dr. Miha Humar, dr. Vita Rozman in doc. dr. Naja Marot. Pri nekaterih drugih so bili raziskovalci s naše fakultete sodelujoči avtorji.

V času tedna Univerze v Ljubljani ob koncu novembra so dobile naziv zaslužne profesorice prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, prof. dr. Katarina Čufar in prof. dr. Irena Rogelj. Zlato plaketo UL za izjemne zasluge so prejeli znan. svet. dr. Anita Solar, prof. dr. Ines Mandič Mulec in prof. dr. Simon Horvat.

Svečano listino mladim visokošolskim učiteljicam/učiteljem in visokošolskim sodelavkam/sodelavcem sta dobili doc. dr. Angela Balzano in doc. dr. Tanja Šumrada. Priznanje za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti so dobile študentke Patricija Kunstek, Ivana Turnšek, Suzana Kralj in Nina Maček. Priznanja strokovnim sodelavkam in sodelavcem so dobili ga. Greta Sorta, g. Darko Klobučar, ga. Urška Kovačič in ga. Mateja Vidmar. Študentsko Prešernovo nagrado UL sta dobila Žiga Vogrin in Žan Lobnik Cimerman.

Zavedam se, da je v omejenem pregledu težko zajeti vse pomembne posameznike in dogodke na Biotehniški fakulteti leta 2023. Verjamem, da bi dodatni razmisleki in perspektive prinesli še večjo pestrost v opis dogajanja. Namen ni bil zajeti vseh podrobnosti, temveč predstaviti raznolikost naše fakultete in poudariti, kako lahko vsak posameznik s svojim delom prispeva k njenemu razvoju in se lahko na teh rezultatih razvija tudi sam.

Našo fakulteto bogatijo tudi različni odmevni dogodki, kot so poletne šole, okrogle mize, znanstvena in strokovna srečanja ter srečanja za popularizacijo znanosti in umetnosti. Ti dogodki jasno kažejo našo vpetost v družbo in poudarjajo našo družbeno pomembnost. Bogastvo predstavlja tudi medsebojno sodelovanje na področju raziskovanja, ki ima potencial prinašati vrhunske rezultate. Bogastvo so tudi izjemni pedagoški delavci, ki navdušujejo študente za doseganje najboljših rezultatov. Ne smemo pozabiti na pomemben doprinos sodelavcev, ki vsakodnevno skrbijo za urejeno in varno delujoče delovno okolje na naši fakulteti. Prav vsak posameznik, ki se vključuje in prispeva k Zgodbi Biotehniške fakultete, predstavlja dragocen del tega celostnega bogastva.

Želim vam lepe, človeške topline polne božično-novoletne praznike. Ob praznovanju dneva samostojnosti in enotnosti naj vas navdihuje ponos in edinost. V letu 2024 pa naj vas spremlja obilje pozitivne energije, uspehov ter nepozabnih trenutkov!

prof. dr. Marina Pintar, dekanja