photo-Nina.png

Foto: Osebni arhiv.

Nina se je leta 2023 vrnila v Slovenijo, in pridružila raziskovalni skupini ERC Phagecontrol, pod vodstvom dr. Anne Dragoš. Decembra 2023 je pridobila prestižno podoktorsko štipendijo EMBO (European Molecular Biology Organization).

del svetovne mreže štipendistov EMBO. Ključni pogoj za pridobitev štipendije je mednarodna mobilnost. Glede nato da, se je Nina vračala v Slovenijo po 8. letih izobraževanja v tujini, je izpolnjevala ta kriteriji. Nina je med drugim prva avtorica članka v vrhunski reviji Nucleic Acid Research (IF 2022/2023: 19,16). S podporo dr. Ane Dragoš je spisala podoktorski projekt vezan na preučevanje interakcij med temperentim fagom in gostiteljsko bekterijo, kjer fag uravnava izražanje določenih genov gostitelja. Tekom podoktorskega projekta bo Nina razvila nova fluorescentna markerja, ki bosta omogočilla sledenje fagnemu DNK znotraj celice ter izražanju genov, ki so pod nadzorom faga – ne le na nivoju bakterijske populacije, temveč tudi na nivoju posameznih bakterijskih celic. Študija bo zelo dobro podprta z novim visohitrostnim mikroskopskim sistemom (Zeiss Elyra 7, SIM)  ki je bil pred kratkem nabavljen iz ERC sredstev, in bo v začetku leta nameščen na Biotehniški fakulteti UL.

_K1D0066.jpg

(Foto: arhiv Oddelkza za mikrobiologijo BF UL)

Nina bo na Biotehniško fakulteto prinesla tudi novo metodo CRISPR seq, za hitro iskanje ključnih genov za interakcije med fagom in gostiteljem.

Ker temperatni fagi vplivajo na različne strategije preživetja bakterij, ki so pogosto vključene v npr. sporulacijo, tvorbo biofilmo, pobeg iz fagosoma idr., moramo razumeti molekularne mehanizme, da bomo lahko bolje obvladovali bakterijske okužbe in izboljšali nadzor nad bakterijami v biotehnoloških procesih, med drugim v živilski in farmacevtski industriji.

Nina je odličen primer tega, da v Slovenijo (na Biotehniško fakulteto) uspemo privabiti nazaj tudi odlične raziskovalce iz tujine. Projekt ERC je omogočil zaposlitev Nine, zagotovil odlično infrastrukturo in kritje materialnih stroškov njenega dela. Raziskovalka pa je na Biotehniško fakulteto prinesla še dodatna evropska sredstva, hkrati pa pridobila izkušnje s kompetitivno prijavo in intervjuji za tovrstne projekte, ki jih bo z veseljem delila z drugimi raziskovalci in raziskovalkami na Biotehniški fakulteti in Univerzi v Ljubljani.