Tekom terenskih raziskav na afriških levih sta dr. Miha Krofel in Ruben Portas iz Oddelka za gozdarstvo Biotehniške fakultete UL redno obiskovala vodne kotanje in izvire v narodnem parku Etoša v Namibiji. V jesenskem času se ob takšnih vodnih kotanjah pogosto zbirajo velike jate ptic pevk - rdečekljunih tkalcev. Nekega dne sta raziskovalca naletela na nepričakovan prizor, ko so se ob eni izmed vodnih kotanj štiri hijene podile za jatami teh majhnih ptic in jih poskušale ujeti. Ker takšno obnašanje hijen v znanstveni literaturi še ni bilo opisano, sta se odločila natančneje raziskati in posneti ta nenavaden način lova. Izmerila sta, da posamezna hijena ujame v povprečju 21 ptic na uro z zaganjanjem v goste jate, ko ptice pridejo do roba vode, da bi pile. Manjše ptice so sicer redko plen velikih zveri, ki večinoma lovijo živali, ki so podobne velikosti kot same ali večje od njih. Vendar hijene so znane po svojem prilagodljivem obnašanju in očitno so se vsaj ponekod naučile, da si lahko svojo prehrano popestrijo tudi s ptičjimi priboljški. Še vedno pa ptice tudi pri teh hijenah verjetno ne predstavljajo pomembnega vira hrana. Raziskovalca sta namreč izračunala, da bi morale hijene dnevno posvetiti 7-15 ur lovu na ptice, če bi želele na ta način zadovoljiti svojo celotno dnevno potrebo po hrani.

Hijena2.JPGHijena1.JPG

Lisasta hijena med lovom na ptice pevke v narodnem parku Etoša, Namibija (Foto: Miha Krofel).

Video posnetek hijene med lovom na ptice si lahko ogledate TUKAJ.

Izsledke svojih opažanj sta te dni objavila v ameriški znanstveni reviji Food Webs.

Cilj trajnostnega razvoja:

15 – življenje na kopnem

Povezava do izvirnega znanstvenega članka:

- Portas, R., Krofel, M. 2024. Spotted hyena (Crocuta crocuta) predation on passerine birds in Namibia. – Food Webs, 38: e00340.

Kontakt za dodatne informacije:

- dr. Miha Krofel, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire; e-mail: miha.krofel@bf.uni-lj.si, GSM: 051/228-717

Hijena3.JPG

Hijena pri pobiranju ptic iz vodne površine (Foto: Miha Krofel).