Vodja projekta je Meta Mavec, raziskovalka s Katedre za ekologijo in varstvo okolja Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete UL, ki je predstavila namen in cilj projekta: »Severni Jadran je zaradi obsežnih človekovih dejavnosti in podnebnih sprememb zelo ranljivo območje. V sklopu projekta želimo razviti in izboljšati skupne metode za celovito oceno in spremljanje morske biodiverzitete, poskrbeti za prenos novih znanj iz znanstvene sfere v prakso in tako prispevati k ohranitvi biotske raznovrstnosti tega čezmejnega prostora«.

IMG-20240425-WA0002.jpg

V projektu bodo z uporabo okoljske DNK (eDNA) ocenili raznolikost morske favne severnega Jadrana in zagotovili podatke za oblikovanje smernic za uporabo eDNA pri spremljanju morske biotske raznovrstnosti. Razvili in testirali bodo inovativna orodja za identifikacijo morskih sesalcev na individualni ravni s pomočjo eDNA. Za novo čezmejno oceno populacije delfinov, bodo primerjali in uskladili obstoječe podatke pridobljene z metodo fotoidentifikacije. S participativnim procesom in vključevanjem deležnikov bodo pripravili smernice za skupni monitoring na celotnem projektnem območju. Izdelali bodo tudi zbirko orodij za komunikacijo in ozaveščanje ciljnih skupin in splošne javnosti o pomenu ohranjanja morske biotske raznovrstnosti.

IMG-20240425-WA0001.jpg

V sklopu projekta bo potekala tudi raziskava kulturnih ekosistemskih ključnih morskih vrst in morskih ter obalnih ekosistemov, ki jo izvajata Univerza v Ljubljani in Univerza v Padovi. »Z raziskavo želimo prikazati raznolikost koristi in vrednot, ki jih ključne ciljne skupine pripisujejo ekosistemu Severnega Jadrana«, je povedala dr. Irena Kavčič, raziskovalka s Katedre za ekologijo in varstvo okolja Oddelka za biologijo in koordinatorka raziskave.

Pridruženi partnerji projekta so Javni zavod Krajinski Park Strunjan, Krajinski park Debeli rtič, Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte občine Izola, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave in Regione Friuli Venezia Giulia.

IMG-20240425-WA0000.jpg
Prvi sestanek projektne skupine je potekal 19. aprila v Piranu, v prostorih društva Morigenos.

Za več informacij se lahko obrnete na koordinatorko projekta .