DSC_0394.JPG

20240605_171436.jpg
V. Doktorski dan Bi(o)znanosti? je zaznamovala velika udeležba (Foto: B. Kostanjšek in V. Ješe Janežič).

V Dvorani prof. dr. Janeza Hribarja na dekanatu Biotehniške fakultete UL je udeležence najprej nagovorila prof. dr. Marina Pintar, dekanja Biotehniške fakultete UL. V svojem nagovoru je poudarila odličnost naše fakultete in pomembnost takšnih dogodkov za spodbujanje mladih raziskovalcev ob začetku njihove akademske poti. Sledila ji je prof. dr. Valentina Schmitzer, predsednica Programskega sveta študija Bioznanosti, ki je pozdravila prisotne v imenu skrbnikov doktorskega študijskega programa bioznanosti. Na koncu pa prof. dr. Kristina Sepčić, predsednica Akademskega zbora Biotehniške fakultete in vodja strateške aktivnosti krepitve etičnega delovanja fakultete predstavila novo nastali etični kodeks BF UL.

DSC_0371.JPGIMG_20240605_171748.jpg
prof. dr. Marina Pintar, dekanja BF UL (Foto: B. Kostanjšek) in prof. dr. Valentina Schmitzer, predsednica PS Bioznanosti (Foto: J. Mravlje)

Letošnjo veliko odmevnost dogodka gre zagotovo pripisati tudi izjemno zanimivima in aktualnima gostujočima predavateljema. David Zupančič je s svojo pripovedjo o umetnosti lenarjenja in znanosti mirnega življenja navdihnil poslušalce ter jih spodbudil k razmisleku o pomembnosti duševnega zdravja. Pot doktorskih študentov je polna izzivov, zahtev in pritiska, ki lahko močno vplivajo na njihovo duševno zdravje. Zato je skrb za njihovo notranje ravnovesje in dobro počutje ključna za uspeh, ne le v akademskem svetu, temveč tudi v osebnem življenju.

DSC_0382.JPG
David Zupančič (Foto: B. Kostanjšek)

Dr. Sašo Dolenc pa je s svojim predavanjem o tem, kako misliti, delati in komunicirati znanost, poslušalcem odprl nova obzorja. Poudaril je temeljne vrednote znanosti, potrebo po zaupanju vanjo ter pomen učinkovite in koristne komunikacije za družbo. Sposobnost učinkovitega komuniciranja znanosti je nepogrešljiva veščina v današnjem svetu, kar je ključno za doktorske študente.

IMG_5653.JPEG
Dr. Sašo Dolenc (Foto: B. Kostanjšek)

Med predavanjema je bil čas za ogled posterjev doktorskih študentov, med katerimi so udeleženci dogodka izbrali tri najboljše. To je bila zahtevna naloga, saj je skupaj sodelovalo kar 32 doktorskih študentov in študentk s predstavitvami svojih raziskovalnih del.

IMG_20240605_165225.jpgIMG_20240605_181109.jpg
Pestro dogajanje v avli (Foto: J. Mravlje)

Na koncu je 3. mesto zasedel Matic Gabor, doktorski študent na področju biologije s posterjem z naslovom »Kemična ekologija strigošev (Cerambycidae: Cerambyx)«. 2. mesto je osvojila Saša Gačnik, doktorska študentka na področju hortikulture, s posterjem z naslovom »Fenolni odziv breskev, tretiranih s salicilno kislino na okužbo z glivo Monilinia laxa«. Najboljši poster po mnenju občinstva in s tem 1. mesto pa je osvojila Katja Hrovat, doktorska študentka na področju biologije, s posterjem z naslovom »Encime ESBL-producirajoči sevi bakterije Escherichia coli, izolirani iz spodnjih dihal človeka«. Iskrene čestitke! Vsak poster je izkazal izjemno predanost, inovativnost in znanstveno odličnost.

20240605_152529.jpg
Darilca za obiskovalce (Foto: V. Ješe Janežič)

IMG_20240605_182331.jpgIMG_20240605_182353.jpg
Dogajanje na ploščadi pred dekanatom BF (Foto: J. Mravlje)

Druženje se je ob dobri hrani in odlični glasbeni spremljavi zasedbe 2Brothers & The Others nadaljevalo vse do poznih večernih ur.

DSC_0409.JPGDSC_0385.JPGDSC_0412.JPGDSC_0415.JPG
Druženje po dogodku (Foto: B. Kostanjšek)

Dogodek je organiziral odbor, sestavljen iz šestih doktorskih študentov, Zale Brajnik Kovačič, Maje Hostnik, Amele Kujovič, Ane Pšeničnik, Anje Kos in Nika Mahniča, ter zaposlenih mag. Vesne Ješe Janežič, prof. dr. Valentine Schmitzer in asist. dr. Jureta Mravljeta. Z izjemno predanostjo in organizacijskimi sposobnostmi so poskrbeli za uspešno izvedbo dogodka.

DSC_0399.JPG
Organizacijska ekipa dogodka skupaj z gostoma (Foto: B. Kostanjšek)