1.jpg
Blaž Kuster in Satja Sajko (Foto: BWF, Miro Zalokar).

Študentje živilstva in prehrane smo dobili odlično priložnost sodelovanja na Bled Water Festivalu, ki že deveto leto poteka v čudovitem okolju Bleda. V uvodnem nagovoru sta študenta Blaž Kuster in Satja Sajko nagovorila udeležence o izjemnem pomenu vode za naše življenje ter opozorila, da se večina ne zaveda, kakšen privilegij predstavlja pitna voda v Sloveniji. Ampak, ali je voda res tako čista, kot si mislimo?

3.jpg2.jpg
Blaž Kuster in Satja Sajko (Foto: BWF, Miro Zalokar).

Na festivalu smo obravnavali številne pomembne tematike, povezane z vodo:

  • Onesnaževala v pitni vodi, viri onesnaževal in njihove meritve v skladu z nacionalno zakonoddajo, ter možne rešitve za prepračevanje teh onsenaževal v prihodnosti
  • Vpliv onesnaževal v vodi na zdravje ljudi
  • Vloga inovacij in distribucije vode, ter predstavitev finalistov ter zmagovalcev nagrade »European Water Award« 2024
  • Zagotavljanje kakovosti ustekleničene vode
  • Voda in trajnostni turizem ter primeri dobre prakse
  • Globalni trendi na področju vode v gastronomiji in vsakdanjem življenju

Celoten program in izjemne govorce iz več kot 20 držav lahko najdete na uradni spletni strani: https://bledwf.com/forum/. Letošnji Bled Water Festival je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije, dr. Nataše Pirc Musar.

S podrobnejšimi analizami, lahko v pitni vodi, ki jo vsak dan uživamo, najdemo delce mikroplastike in tudi druge onesnaževala, kot so nanoplastika, hormonski motilci, ostanki pesticidov in farmacevtskih sredstev. Ta predstavljajo resen izziv za prihodnost kakovosti pitne vode, hrane in izdelkov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Ali ste vedeli, da je mikroplastika lahko prisotna tudi v materinem mleku? Aktualne problematike nas privedejo do vprašanja, kako kemikalije in druga onesnaževala prisotna v vodi vplivajo na naše zdravje. O tem sta z ostalimi sogovorniki druge okrogle mize spregovorila tudi naša profesorja prof. dr. Damjana Drobne ter doc. dr. Evgen Benedik.

5.jpg
Od leve proti desni: Aleš Musar, moderator, Gonzalo Meschengieser, Maria Asami (preko video povezave), Evgen Benedik, Damjana Drobne, Mira Pucarević (Foto: BWF, Miro Zalokar).

Ključno je, da se o teh problematikah ozavešča in izobražuje. Že mlajše generacije imajo pomembno vlogo pri ohranjanju čiste vode, zato smo z veseljem dali pobudo za ustanovitev Young Bled Water Festivala. Ta bo mladim omogočil, da se inovativno spopadajo s problematikami, odkrivajo nove rešitve ter pridobijo mentorstvo in sodelovanje s predstavniki industrije. Vsak posameznik lahko s svojimi praksami prispeva k zmanjšanju onesnaževanja.

Festival je bil zares navdihujoč, poleg tega pa je bila to za nas odlična priložnost, da prispevamo k boljši prihodnosti vode in zdravega okolja. Organizatorjem se zahvaljujemo za povabilo in se že veselimo novih sodelovanj v prihodnosti.

4.jpg
Od leve proti desni; Jaka Murko Gajšek, Evgen Benedik, Satja Sajko, Blaž Kuster, Marko Gajič – organizator dogodka (Foto: BWF, Miro Zalokar).

Poročilo pripravili:

Satja Sajko, študentka BSc Živilstvo in prehrana

Blaž Kuster, Vid Zabukovec in Jaka Murko Gajšek, študenti MSc Prehrana