Zaslužni profesor dr. Peter Raspor v podkastu Dela: »Industrija in prehranski guruji nas peljejo žejne čez vodo«

Zaslužni profesor dr. Peter Raspor, eden izmed najvidnejših slovenskih strokovnjakov za varnost hrane in dolgoletni profesor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je gostoval v podkastu Na robu, ki ga pripravlja časnik Delo. V pogovoru z novinarko Pijo Kapitanovič je razgrnil številne mite, napačna prepričanja in nevarne prakse, ki spremljajo sodobno prehransko industrijo, ter z argumenti, ki temeljijo na znanosti in večdesetletnih izkušnjah, predstavil resnico o tem, kaj res jemo – in zakaj moramo biti kot potrošniki bolj kritični.

Profesor Raspor je v pogovoru poudaril, da nas v sodobnem prehranskem okolju pogosto ne zavajajo le marketinške strategije velikih prehranskih korporacij, temveč tudi samooklicani prehranski "guruji", ki s pomočjo družbenih omrežij širijo neresnične ali zavajajoče informacije. Ti vplivneži, kot pravi Raspor, pogosto nimajo nobene znanstvene podlage, a vseeno vplivajo na prehranske odločitve številnih ljudi.

»Znanost potrebuje desetletja za preverjanje določenih spoznanj, na drugi strani pa vplivneži postavljajo nove trende iz danes na jutri – brez odgovornosti,« opozori sogovornik in ob tem doda, da hrana danes ni nič bolj kontaminirana kot včasih, prej nasprotno – zaradi strogih predpisov in nadzora imamo v Evropi eno najvarnejših prehranskih verig na svetu.

raspor

(Vir: Facebook UL BF)

V pogovoru se dotakne tudi pojmov, kot so »domače«, »naravno« in »brez E-jev«, ki jih pogosto nekritično povezujemo z boljšo kakovostjo. A kot poudari, ni vsak E škodljiv – mnogi med njimi so naravni izvlečki, ključni za obstojnost in varnost živil. Prav zato je njegova osrednja misel ta, da je znanstveno pismeni potrošnik najbolj varen potrošnik.

Profesor Raspor se je v zadnjih letih redno oglašal kot zagovornik znanstveno utemeljene prehranske politike in kot kritik populističnih poenostavitev. V podkastu izpostavi tudi pomen izobraževanja in odgovornega komuniciranja, tako s strani strokovnjakov kot medijev.

Poslušajte celoten pogovor:
Zunanja povezava na Peter Raspor: Industrija in prehranski guruji nas peljejo žejne čez vodo Odpira se v novem oknu

Sodelovanje profesorja Rasporja v odmevnem podkastu je še en dokaz, da glas znanosti ostaja ključen v času prehranske poplave informacij, dezinformacij in trendov.

Na Biotehniški fakulteti smo ponosni, da so našo ustanovo zaznamovali tako izjemni strokovnjaki, ki še po upokojitvi prispevajo k ozaveščanju javnosti in širjenju strokovno utemeljenih informacij.