Ali ste vedeli, da ima ena najbolj priljubljenih paštet v Sloveniji korenine v petdesetih letih prejšnjega stoletja in še danes sledi trajnostnim smernicam?
Redko katero živilo v Sloveniji vzbudi toliko nostalgije kot turistična pašteta Delamaris. A za legendo v konzervi se skriva več kot le okus otroštva. Na 32. Bitenčevih živilskih dnevih bomo odkrili, kako to tradicionalno živilo ohranja svojo priljubljenost in hkrati odgovarja na izzive sodobne prehrane.
(VIR: Canva)
Turistična pašteta ni le del zgodovine, temveč tudi primer dobre prakse v prehranski industriji: uporaba naravnih sestavin, fermentiranega korenja in rib, bogatih z omega-3, brez dodanih konzervansov ali umetnih barvil. Poleg tega embalaža omogoča 100-% reciklažo, kar izdelek umešča med okoljsko odgovorne izbire. S sodobnim oblikovanjem embalaže in različicami za ljubitelje pikantnih okusov pa Delamaris uspešno nagovarja tudi mlajše potrošnike.
(VIR: Canva)
V podjetju Delamaris spoštujejo svojo zgodovino – več kot 145-letno tradicijo ribjih konzerv – a hkrati gledajo v prihodnost. Njihove sodobne ribje solate z lososom, orado, zelenjavo in stročnicami so zasnovane za potrošnike, ki si želijo hitrih, zdravih in okusnih obrokov, ki sledijo principom uravnotežene prehrane.
Predavanje mag. Monike Marin (direktorica za razvoj in tehnologijo, proizvodnjo in kakovost v Delamarisu) na 32. Bitenčevih dnevih, ki jih organizira Oddelek za živilstvo UL BF, bo razkrilo kako lahko industrija s premišljeno uporabo tehnologije, naravnih fermentiranih sestavin in inovativnih receptur sooblikuje trajnostne prehranske sisteme prihodnosti. Turistična pašteta je tako simbol kontinuitete – od prvih receptur do sodobnih trendov v prehrani, ki jih danes tvorimo skupaj z odgovornimi proizvajalci in ozaveščenimi potrošniki.
(VIR: Canva)
Dogodek bo potekal v četrtek, 5. junija 2025, na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.
Vabljeni k prijavi: Zunanja povezava na https://1ka.arnes.si/a/710192da Odpira se v novem oknu