Poletna šola v Lizboni: Mediteranska prehrana - od krajine do tradicije in zdravja

 

V mesecu juniju se nas je 15 študentk in študentov Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani udeležilo mednarodne poletne šole, "Mediterranean Diet: from Landscape to Tradition and Health", ki je potekala na Fakulteti za agronomijo Univerze v Lizboni, med 17. in 27. junijem 2025.

lisbona2

(VIR: UL BF)

Poletna šola je bila organizirana v obliki Erasmus+ kombiniranega intenzivnega programa, tako da smo se študentje že pred mobilnostjo na Portugalskem udeležili tudi predavanj na daljavo. V programu smo sodelovali študentje z različnih koncev Evrope (poleg nas še iz Univerze v Murciji, Španija in Transilvanske Univerze Brasov, Romunija) in iz petih ameriških univerz. Vsak izmed udeležencev je s seboj prinesel različen nabor znanja z različnih področij študija.

lisbona1

(VIR: UL BF)

Program je bil zasnovan precej razgibano in je obsegal širok nabor tematik, povezanih z mediteransko prehrano. Skozi predavanja, praktični pouk in terenske ekskurzije smo lahko poglobili svoje znanje o mediteranski prehrani in jo spoznali z različnih vidikov, kot so senzorična analiza, tradicija in vpliv na okolje.

Poseben poudarek je bil namenjen proizvodnji vina, oljčnega olja in izdelkov iz plute. V sklopu teh tematik sta bila organizirana tudi terenska dneva, kjer smo si ogledali vinsko klet in produkcijsko linijo vina ter olivnega olja, pri čemer smo lahko tudi sami poskusili in degustirali končne izdelke. Obiskali smo tudi observatorij in muzej plute, kjer smo si lahko od blizu pogledali in preizkusili proizvode iz tega neverjetnega materiala.

Poleg nabiranja novega znanja smo imeli študentje tudi veliko prostega časa, ki smo ga izkoristili za raziskovanje pisanih uličic Lizbone, peščenih plaž in mnogoterih znamenitosti. Dneve smo preživeli ob odlični hrani, poskusili smo vse od najbolj znanih tradicionalnih jedi pa do slavnega višnjevega likerja. V praksi smo preizkusili tudi sveže pridobljeno znanje, ki nam je prišlo prav pri izbiri sirov, oljčnega olja in vina.

Lisbona3

(VIR: UL BF)

V teh kratkih dneh so se spletla mnogotera prijateljstva, uresničile želje in nabrale bogate izkušnje, katerih spomini nas bodo zagotovo spremljali še dolgo časa.

Najlepše zahvale Mednarodni pisarni BF in profesorjem, ki so izmenjavo omogočili ter organizatorjem s Fakultete za agronomijo Univerze v Lizboni za to čudovito izkušnjo.

 

Vsem študentom, ki razmišljate o udeležbi, močno priporočamo, naslednje leto bo spet!