Že četrta podelitev nagrad in pohval dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene objave študentk in študentov

Na Univerzi v Ljubljani so že četrto leto zapored podelili nagrade in pohvale dr. Uroša Seljaka za najboljše znanstvene objave študentk in študentov na prvi in drugi stopnji študija v Sloveniji. Razpis za podelitev nagrade vsako študijsko leto razpišeta Univerza v Ljubljani (UL) in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF).

Dr. Uroš Seljak, profesor na Oddelku za fiziko na Univerzi Kalifornije, Berkeley, alumen UL in mentor pri Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji (ASEF), je leta 2021 prejel prestižno nagrado Gruberjeve fundacije Univerze Yale za ključen prispevek k raziskavam v kozmologiji. S svojim delom nagrade – 150.000 ameriškimi dolarji – je ustanovil nagradni dobrodelni sklad za študente prve in druge stopnje, s katerim v obliki nagrade dr. Uroša Seljaka v znesku 10.000 ameriških dolarjev vsako leto podpre najboljše znanstvene objave slovenskih študentk in študentov, ne glede na to, na katerem slovenskem visokošolskem zavodu študirajo.

TINA_ŠAULA

(FOTO: Boštjan Podlogar/STA)

Tina Šaula z Biotehniške fakultete med pohvaljenimi

Tina Šaula (UL BF) je prejela pohvalo za znanstveno objavo Izboljšanje hranilne vrednosti mlevskih frakcij grahove moke s fermentacijo (Enrichment of the nutritional value of pea flour milling fractions through fermentation). Interdisciplinarna študija je analizirala vpliv priprave frakcij moke v industrijskem merilu in pogojev fermentacije na vsebnost hranil, antinutritivnih snovi, gama aminomaslene kisline (GABA), poliaminov in biogenih aminov. Mentor pohvaljenke je prof. dr. Blaž Cigić.

Raziskava je pokazala, da frakcija moke z manjšimi delci vsebuje več proteinov, mineralov in poliaminov, s škrobom bogata frakcija z večjimi delci pa vsebuje manj fitata, kar vpliva na boljšo biološko dostopnost železa. Fermentacija z bakterijo Lactiplantibacillus plantarum je rezultirala v znižani vsebnosti antinutritivnih snovi, kot sta fitat in histamin, ter povečani vsebnosti GABA, spontana fermentacija pa je vodila do nastanka prehransko neželenih biogenih aminov.

Projekt je rezultat uspešnega sodelovanja med akademsko sfero in industrijo ter prispeva k ciljem krožnega gospodarstva. Znanstvena odličnost je potrjena z objavo v reviji Food Chemistry (IF 9,8), kjer je kandidatka prva avtorica.

Ostali nagrajenci in pohvaljeni

Nagrado sta letos prejela Jovana Videnović s Fakultete za računalništvo Univerze v Ljubljani (UL FRI) za objavo Vizualno sledenje objektom s SAM2 na podlagi pomnilnika z upoštevanjem distraktorjev (A Distractor-Aware Memory for Visual Object Tracking with SAM2) in Martin Justin s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete Univerze v Mariboru (UL FF in UM FF) za objavo Več upanja za spravljivost (More Hope for Conciliationism).

Pohvale so poleg Tine Šaula prejeli še Vita Movrin z Instituta »Jožef Stefan« (IJS) za objavo Začetek zapiranja epitelijske rane kot posledica aktivne nestabilnosti v aktomiozinskem obroču (Initiation of epithelial wound closure by an active instability at the purse string) ter Vladimir Smrkolj in Aljoša Škorjanc z Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani (UL MF) za objavo GOReverseLookup: Orodje za obratno analizo Genske Ontologije (GOReverseLookup: A Gene Ontology Reverse Lookup Tool).