Akronim:

REZISTOM

Številka pogodbe:

J4-1769

Oddelek:

Oddelek za zootehniko

Katedra:

Inštitut za mlekarstvo in probiotike

Tip projekta:

ARIS

Vrsta projekta:

Temeljni

Vloga na projektu:

Vodilni

Financiranje:

Trajanje:

01.07.2019 - 30.06.2022

Vrednost projekta skupaj:

1.45 FTE

Vodja projekta na BF:

Bogovič Matijašić Bojana

VSEBINSKI OPIS PROJEKTA

Intenzivna uporaba protimikrobnih zdravil  v medicini, veterini in intenzivni reji živali je v preteklih 50-ih letih s seboj prinesla problem razvoja odpornosti proti njim pri patogenih mikroorganizmih in zmanjšanje učinkovitosti zdravljenja infekcij, kar je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za eno od največjih groženj za zdravje. V preteklosti so že opozarjali na problem, da tudi komenzalne bakterije v živilski verigi lahko predstavljajo rezervoar za gene, povezane z odpornostjo proti antibiotikom (ARG), vendar do nedavnega še ni bilo na voljo tako naprednih in zmogljivih molekularnih metod in tehnologij, ki omogočajo razkrivanje celih bakterijskih genomov in mikrobiomov kompleksnih vzorcev, vključno z »rezistomom« - skupom vseh genov za AR, prisotnih v določenem okolju. V predlagani raziskavi se bomo osredotočili na bakterijske predstavnice starterskih kultur in probiotikov, ki jih namerno dodajamo v prehransko verigo. S pomočjo primerjalne genomske analize bomo raziskali njihova celotna genomska zaporedja (WGS), identificirali (in silico) ARG, mutacije in mobilne elemente ter ugotavljali skladnost rezultatov in silico napovedovanja odpornost proti antibiotikom z rezultati fenotipskega ugotavljanja. Izbrane vzorce živil preiskali z metagenomskim sekvenciranjem, s ciljem odkriti več tarčnih ARG in ugotoviti relativno zastopanost le-teh, ter oceniti prispevek dodanih probiotičnih in starterskih kultur k rezistomom preiskanih vzorcev živil. Pristop, predstavljen v raziskavi, bo omogočil učinkovitejše odkrivanje ARG v različnih rezistomih, povezanih z živili, ter boljše ocenjevanje tveganja za prenos ARG vzdolž živilske verige.

Shema - rezistom - slo


FAZE PROJEKTA IN NJIHOVA REALIZACIJA

  • D1: Izolacija, identifikacija in fenotipsko ugotavljanje AR (meseci 1-12),
  • D2: Sekvenciranje celih genomov in bioinformacijska analiza (meseci 6-12),
  • D3: In silico detekcija ARG in mutacij (meseci 1-24),
  • D4: Razvoj in validacija kvantifikacije izbranih tarčnih ARG s qPCR (meseci 24-30),
  • D5: Metagenomsko sekvenciranje vzorcev živil z bioinformacijsko analizo (meseci 24-32),
  • D6: Sinteza rezultatov in diseminacija (pisanje člankov, konference). 

 

POMEMBNEJŠE OBJAVE

ROZMAN, VitaMOHAR LORBEG, PetraTREVEN, Primož, ACCETTO, Tomaž, GOLOB, Majda, ZDOVC, Irena, BOGOVIČ MATIJAŠIĆ, Bojana. Lactic acid bacteria and bifidobacteria deliberately introduced into the agro-food chain do not significantly increase the antimicrobial resistance gene pool. Gut microbes, ISSN 1949-0984, 2022, no. 1, art. 2127438, str. 1-17, doi: 10.1080/19490976.2022.2127438.

ROZMAN, VitaMOHAR LORBEG, Petra, ACCETTO, Tomaž, BOGOVIČ MATIJAŠIĆ, Bojana. Characterization of antimicrobial resistance in lactobacilli and bifidobacteria used as probiotics or starter cultures based on integration of phenotypic and in silico data. International Journal of Food Microbiology, ISSN 1879-3460. [Online ed.], 2020, vol. 314, art. 108388, str. 1-11, doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108388.

WONG, Aloysius, BOGOVIČ MATIJAŠIĆ, Bojana, IBANA, Joyce A., LAY HONG LIM, Renee. Editorial: Antimicrobial resistance along the food chain : are we what we eat?. Frontiers in microbiology, ISSN 1664-302X, mar. 2022, vol. 13, art. 881882, str. 1-3, doi: 10.3389/fmicb.2022.881882.

LEDINA, Tijana, MOHAR LORBEG, Petra, GOLOB, Majda, ĐORĐEVIĆ, Jasna, BOGOVIČ MATIJAŠIĆ, Bojana, BULAJIĆ, Snežana. Tetracycline resistance in lactobacilli isolated from Serbian traditional raw milk cheeses. Journal of Food Science and Technology, ISSN 0022-1155, 2018, vol. 55, no. 4, str. 1426-1434, ilustr. https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs13197-018-3057-6.pdf, doi: 10.1007/s13197-018-3057-6