Vsebina predmeta

  • Pomeni kmetijstva, struktura kmetijskih zemljišč, načini rabe, značilnosti regij, primerjava z EU in svetom.
  • Osnovna načela sonaravne reje domačih živali. Živalim in okolju prijazna reja. Etični vidiki reje domačih živali.
  • Oblike kmetijstva in kmetijska pridelava v povezavi s prehranskimi navadami, stopnje samooskrbe, poraba in trendi v Sloveniji, EU in svetu.
  • Umestitev živinoreje, osnovni proizvodni sistemi v živinoreji, struktura gospodarstev in trendi.
  • Pomeni živinoreje znotraj kmetijstva in širše.
  • Domestikacija, poreklo, nastanek pasem. Vrste, kategorije in osnovne (najpomembnejše) pasme domačih živali. Pomeni lastnosti zunanjosti posameznih vrst domačih živali.
  • Biološka pestrost in živinoreja. Pregled stanja živalskih genskih virov po vrstah, njihove rabe ter ocena možnosti razvoja, vrst rabe in ohranjanja le-teh.
  • Živinoreja in proizvodnja hrane (prehranska piramida). Druge rabe živali in njihovih proizvodov.
  • Primerjava učinkovitosti izkoriščanja energije in beljakovin iz poljedelske pridelave pri posameznih vrstah in proizvodnih usmeritvah, načela konkurenčnosti človek : žival pri porabi rastlinskih hranil.
  • Biološke osnove in pregled tehnologij prireje mleka, mesa, jajc in drugih živalskih proizvodov ter povezave med rejo živali in okoljem z vidika trajnostne rabe prostora. Akvakultura.
  • Osnovna načela izboljševanja lastnosti živali, pomen rejskih in selekcijskih ukrepov ter različnih reprodukcijskih metod za povečanje gospodarnosti reje domačih živali.
  • Pomen zdravja živali, naravne odpornosti in človekovih odločitev na dolgoživost in življenjsko prirejo.
  • Osnove zakonske ureditve v živinoreji ter primerjalno med vrstami domačih živali v Sloveniji in skupnem evropskem prostoru.

Pogoji za vključitev v delo

a) Pogoji za vključitev v delo:

  • Vpis v ustrezni letnik študijskega programa

 

b) Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:

  • Prisotnost na vajah
  • Opravljene terenske vaje
  • Izdelava in predstavitev seminarske naloge