Vsebina predmeta

Uvod. Vloga in pomen tal za kmetijsko pridelavo. Nastanek in razvoj tal glede na posamezne tlotvorne dejavnike: matična podlaga, klima, relief, biotski dejavniki, tlotvorni procesi: preperevanje kamnin, transformacije organskih snovi, nastajanje strukture, vzroki obarvanosti in razporeditve talnih horizontov, procesi migracije, oglejevanje in psevdooglejevanje ter procesi povezanimi s kmetijsko dejavnostjo (antropogenizacija). Morfologija talnega profila ter možnost priprave umetnih substratov. Sestavine tal oziroma njihove lastnosti: tekstura, struktura in poroznost, voda v tleh pa s fizikalnega in kemijskega vidika. Povezava trdne, tekoče in plinaste faze, sorptivna in puferska sposobnost ter oksidoredukcijski potencial. Vrste in razporeditev tal v Sloveniji, predstavitev in uporaba pedološke karte.  Osnovno poimenovanje tal, ki se uporablja v dokumentih EU (WRB). Predstavitev metod določanja talnega pridelovalnega potenciala in vrednotenja tal pri različnih posegih v prostor in agrarnih operacijah.

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za vključitev v delo

Vpis v ustrezni letnik.

 

Pogoj za opravljanje študijskih obveznosti:

Pogoj za pristop k izpitu sta opravljena kolokvija iz vaj in oddano projektno poročilo