Prvi terenski študijski forum EIT Food bo potekal pod naslovom »Deep Dive Prekmurje 2021«. Povezal bo ključne akterje prekmurskega agroživilstvo, aktiviral mlade in spodbudil javno razpravo o razvojnih možnostih kmetijskega in živilskega sektorja v Prekmurju.
Program prvega terenskega študijskega foruma EIT Food: Deep Dive Prekmurje 2021
Udeležba na dogodku je brezplačna.
Za udeležence dvodnevnega foruma bo organizirana nočitev z zajtrkom v dvorcu Rakičan. Cena nočitve z zajtrkom znaša 20 EUR.
Dogodek bo potekal v skladu s PCT pogoji (Preboleli-Cepljeni-Testirani).
Prijava na dvodnevni dogodek »Deep Dive Prekmurje 2021« (29.9. in 30.9.2021). Tukaj
Prijava na dogodek »Spoznaj prekmurske agro-food startupe« (29.9.2021). Tukaj
Prijava na dogodek Javni forum EIT Food hub Slovenija (30.9.2021): »Prekmursko agroživilstvo: kje, kam, kako?« Tukaj
Program
Dan 1: sreda, 29. september 2021
6.30 – 9.00: Organiziran prevoz iz Ljubljane
9.00 – 13.00: Študijski obiski podjetij: »Prekmursko agroživilstvo iz prve roke«
Študijski obiski bodo organizirani v štirih vodilnih prekmurskih agroživilskih podjetjih – Lušt, Mlinopek, Panvita in Pomurske mlekarne. Udeleženci bodo na njihovih lokacijah v neposrednem stiku z vodstvi, tehnologi, razvojniki in drugimi ključnimi zaposlenimi dobili vpogled v delovanje, izzive in vizije podjetij.
13.00 – 14.30: Nastanitev in kosilo
Lokacija: Dvorec Rakičan (za udeležence dvodnevnega dogodka)
14.30 – 18.30: Študentski hekaton: »Prekmursko agroživilstvo v očeh generacije Z« (1. Del)
Lokacija: Dvorec Rakičan
V okviru študentskega hekatona bodo skupine študentov oblikovale svoje poglede, refleksije in vpoglede na štiri izbrane ključne izzive prekmurskega agroživilstva:
- Izziv 1: Trajnostna pridelava hrane in krožni agroživilski sistemi: Kakšen je potenciali rabe geotermalne energije pri proizvodnji hrane?
- Izziv 2: Poreklo v agroživilstvu: Kako mladi razumejo lokalno pridelano hrano?
- Izziv 3: Spremembe prehranskih navad: Kako lahko proizvajalci v tradicionalnih panogah »zajamejo« aktualne prehranske megatrende?
- Izziv 4: Proizvodnja hrane, kot oskrbna veriga vrednosti: Ali so prekmurska surovina in živilo lahko prodajni uspeh?
19.00: EIT Food hub Slovenija: »Spoznaj prekmurske agro-food startupe«
Lokacija: MIKK Murska Sobota
Slovenija v zadnjem desetletju beleži visoko dinamiko na področju zagonskega podjetništva. V okviru dogodka bodo predstavljene osebne podjetniške zgodbe izbranih prekmurskih agroživilskih zagonskih podjetij in podporno okolje. Dogodek bo zaokrožil pogovor s gostom presenečenja.
Prijava na dogodek »Spoznaj prekmurske agro-food startupe« in podporno okolje Tukaj
Več o dogodku na povezavi.
21.00 –24.00: Večerja »Prekmurje Gourment s Kodilo«
Lokacija: MIKK Murska Sobota
Dan 2: četrtek, 30. spetember 2021
8.00 – 9.00: Zajtrk
Lokacija: Dvorec Rakičan (za udeležence dvodnevnega dogodka)
9.00 – 12.00: Študentski hekaton: »Prekmursko agroživilstvo v očeh generacije Z« (2. del - nadaljevanje hekatona iz prvega dne)
Lokacija: Dvorec Rakičan
12.00 Sprejem udeležencev s pogostitvijo
Lokacija: Dvorec Rakičan
Prijava na javni forum EIT Food hub Slovenija »Prekmursko agroživilstvo: kje, kam, kako?« Tukaj
13.00 Javni forum EIT Food hub Slovenija: »Prekmursko agroživilstvo: kje, kam, kako?« (hibridna izvedba)
Lokacija: Dvorec Rakičan
Agroživilska panoga se sooča s številnimi izzivi, ki pomembno vplivajo na njeno delovanje. Javni forum bo spodbudil dialog med ključnimi akterji kmetijstva in živilsko-predelovalne industrije v Prekmurju na ključna vprašanja: kje, kam in kako v prihodnost?
Pozdravni nagovor organizatorja
izr.prof. Aleš Kuhar, Biotehnična fakulteta Univerze v LJubljani in vodja EIT FOOD Hub Slovenija
Analiza in trendi v kmetijskem sektorju v Prekmurju
dr. Stanko Kapun, direktor, Kmetijsko-gozdarski zavod Murska Sobota
Analiza in trendi v živilskem sektorju v Prekmurju
Robert Grah, direktor, Pomurska gospodarska zbornica
13.45: Študentski hekaton: »Prekmursko agroživilstvo v očeh generacije Z« (hibridna izvedba)
Lokacija: Dvorec Rakičan, Grajska dvorana
Udeleženci študentskega hekatona bodo predstavili rezultate dvodnevnega hekatona.
14.30 – 16.00: Okrogla miza časnika FINANCE »Prekmursko agroživilstvo: kje, kam, kako?« (hibridna izvedba)
Lokacija: Dvorec Rakičan, Grajska dvorana
Udeleženci:
- dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota
- Branko Virag, Skupina Panvita
- Danilo Meolic, predsednik, KGZ Murska Sobota
- Roman Ferenčak, podjetje Ocean Orchids
- Janko Kodila, podjetje Kodila
- Tanja Pintarič, gostilna Rajhc
Okroglo mizo povezuje Petra Šubic, Agrobiznis Finance
Organizacija okrogle mize poteka v sodelovanju s časnikom Finance. Več o dogodku tukaj.
Vljudno vabljeni!
Dogodek poteka v organizaciji EIT Food Hub Slovenija.