Za vse zaposlene in druge osebe, ki opravljajo delo na kakršnikoli drugi pravni podlagi na Biotehniški fakulteti in za študente velja, da morajo izpolnjevati pogoj PCT. Veljavnost pogoja PCT dokazujejo z enim od pogojev, ki so navedeni v nadaljevanju, istovetnost pa oseba dokazuje osebnim dokumentom. Študentje lahko dokazujejo istovetnost tudi s študentsko izkaznico, če ima le ta fotografijo. 

 

Za zaposlene in druge osebe, ki opravljajo delo na Biotehniški fakulteti velja:

 

  • Pogoj PCT s testom HAG in testom HAG za samotestiranje je izpolnjen, če se delo začne opravljati največ 48 ur po odvzemu brisa.
  • Samotestiranje se izvaja na delovnem mestu, lokacijo in čas določi odgovorna oseba, skladno z našimi navodili dekanja Biotehniške fakultete.
  • Zoper osebo, ki ne izpolnjuje pogojev PCT ukrepa Biotehniška fakulteta skladno s predpisi, ki urejajo varnost in zdravje pri delu in predpisi, ki urejajo delovna razmerja ter skladno s kolektivno pogodbo.
  • Pedagogom ni potrebno imeti maske pri izvajanju študijskega procesa, če to izvajajo za pregradnim zaščitnim pleksi steklom ali podobnim materialom.

 

Za študente velja:

 

  • Obvezno je trikrat tedensko testiranje s testi HAG za samotestiranje v prostorih Biotehniške fakultete. Lokacijo in čas določi odgovorna oseba, skladno z našimi navodili dekanja Biotehniške fakultete.
  • Študentom pripada 15 testov na mesec za opravljanje samotestiranja, ki jih prejmejo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja ali po predložitvi potrdila o šolanju in osebnega dokumenta, če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja.  
  • Smiselno se upošteva 9. točka 12. člena odloka, in sicer da maska ni obvezna za študente pri izvedbi študijskih programov, kjer študijskega procesa ni mogoče izvajati z masko (primeri: športna vzgoja, pouk trobil, pihal, petja, plesa, baleta,…).

 

Študenti boste izpolnili evidenčni list za namen dokazovanja samotestiranja, v katerega boste vpisovali datum samotestiranja, rezultat testa in se podpisali.

Evidenčni list    

 

Pozitiven test HAG za samotestiranje 

V kolikor je test pozitiven, zapustite prostore Biotehniške fakultete (ne nadaljujete z delom), ter pokličite svojega osebnega zdravnika, ki vas bo usmeril dalje.    

Potrjena okužba na PCR testu

V  primeru, da se med študenti pojavi okužba, potrjena na PCR testu, NIJZ v karanteno napoti samo okuženega študenta. Za ostale študente pedagoški proces poteka nespremenjeno.     

Karantena ni potrebna:   

  • za osebe, ki so prebolele covid-19 in je od začetka bolezni (oz. od pozitivnega rezultata testa na okužbo s SARS-CoV2, v kolikor je pri osebi okužba potekala brez simptomov) minilo manj kot 6 mesecev,
  • za osebe, ki so bile cepljene proti covid-19, če je od vzpostavitve zaščite proti covid-19 minilo manj kot 9 mesecev.  

  Podrobne informacije o karanteni dobite tukaj.  

 

Preverjanje pogojev PTC

Izpolnjevanje pogojev PCT bodo pooblaščene osebe Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani preverjale na vhodih, zato imejte ustrezna dokazila vedno pri sebi.    

Glede preverjanja in veljavnosti pogojev PCT se pojavljajo različna vprašanj: Ali so odloki vlade glede preverjanja pogojev PCT skladni z Ustavo? Ali jih moram spoštovati? Ali sme delodajalec preveriti, ali izpolnjujem PCT pogoje? Ali lahko ponudnik storitev vpogleda v mojo osebno izkaznico? Na vsa pogosta vprašanja glede preverjanja pogojev PCT je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav., odgovorila v Smernicah o preverjanju PCT pogojev za posameznike, ki jo najdete na povezavi.     

 

Poleg pogoja PCT  je v prostorih Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani obvezna: 

  • uporaba zaščitne maske, razen ko gre za predavaje za zaščitno pregrado,
  • uporaba zaščitne maske pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra,
  • razkuževanje rok,
  • prezračevanje zaprtih prostorov.  

 

O spremembah obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT  in drugih ukrepih vas bomo obveščali.    

 

Cepilna mesta za študentke in študente ter zaposlene na Biotehniški fakulteti

Univerza v Ljubljani skupaj z Zdravstvenim domom Ljubljana organizira cepilna mesta na oziroma v bližini fakultet, akademij in študentskih naselij. Vse študentke in študente ter zaposlene, ki se za cepljenje še niste odločili, vabimo, da oktobra obiščete eno od cepilnih mest in s cepljenjem prispevate k varnemu začetku študijskega leta. Več informacij na povezavi.    

Vsi dokumenti v zvezi s pogoji PCT so za zaposlene na Biotehniški fakulteti objavljeni na Intranetnem portalu Biotehniške fakultete (SharePoint) na povezavi.