Metoda TRIZ (Teorija reševanja inventivnih nalog) je metoda inoviranja v živilstvu (vključno z živilskimi izdelki, procesi in embalažo), ki je koristna pri reševanju tehničnih problemov v živilski industriji. Pomaga pri prepoznavanju in odpravljanju ovir ter iskanju optimalnih rešitev za določene težave in s tem izboljšanju obstoječih izdelkov in procesov. 

Metoda TRIZ omogoča uporabnikom, da razmišljajo zunaj ustaljenih okvirjev in ustvarja nove izdelke ali izboljša obstoječe. To vključuje uporabo TRIZ principov za razvoj inovativnih konceptov izdelkov, ki lahko izstopajo na trgu živil. Metoda TRIZ lahko pomaga tudi pri organizaciji in optimizaciji proizvodnih procesov, kar vodi v zmanjšanje stroškov in povečanje učinkovitosti. 

Metoda je prilagodljiva za individualno in skupinsko delo.

PROGRAM DOGODKA:

14.00-14.20 Uvodni pozdrav in živilski vidik inovacij, dr. Petra Medved Djurašinović, strokovna direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij

14.20-14.40 Kratek uvod v inovacije in predstavitev metode TRIZ, g. Andrej Trebar

14.40-14.50 Predstavitev poteka delavnice, g. Andrej Trebar

14.50-15.00 Odmor

15.00-15.45 Reševanje praktičnih primerov s področja živilstva s pomočjo aplikacije, g. Andrej Trebar

15.45-16.00 Odmor

16.00-16.45 Reševanje praktičnih primerov s področja živilstva z uporabo TRIZ FOOD kart, g. Andrej Trebar

16.45-17.00 Razprava

Na delavnici bomo uporabljali mobilno aplikacijo »TRIZ crossover QMS« za Android operacijski sistem. Na mobilno napravo (telefon ali tablico) jo lahko namestite preko spodnje povezave: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mj.triz&hl=en&gl=US

Udeležba na delavnici je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava preko spletnega obrazca.

Rok za oddajo prijav je sreda, 20. marec 2024.

Dodatne informacije:
Maja Oblak (01/58 98 297; maja.oblak@gzs.si)