Skoči na vsebino
Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Živilstvo

Katedra za tehnologije rastlinskih živil in vino je nastala z združitvijo Katedre za tehnologije rastlinskih živil ter Katedre za vinarstvo.

Področja, s katerimi se ukvarjamo pedagoško in raziskovalno, so povezana z živili rastlinskega izvora, z njihovo sestavo in spreminjanjem med različnimi tehnološkimi procesi ter s problematiko pakiranja živil.

Na Univerzitetnem študijskem programu 1. stopnje Živilstva in prehrane izvajamo naslednje predmete: - Uvod v živilstvo - Tehnologije predelave rastlinskih živil - Pakiranje živil - Tehnologije predelave sadja in zelenjave I - Vinarstvo - Tehnologije predelave poljščin I

Na Magistrskem študijskem programu 2. stopnje Živilstva izvajamo naslednje predmete: - Tehnologije predelave sadja in zelenjave II - Tehnologija vina - Tehnologije predelave poljščin II  - Razvoj izdelkov in marketing

Raziskovalna dejavnost je glede na širino področja živil rastlinskega izvora zelo raznolika in kompleksna. Poobiralna fiziologija in skladiščenje sadja in zelenjave ter vpliv skladiščenja na spremembe metabolitov kot so vitamini, arome, glukozinolati in drugi, vsebnost, sestava in spreminjanje maščobnih kislin v različnih plodovih, vplivi dodatkov v pekarski industriji na kakovost pekovskih izdelkov, uporaba alternativnih metod pakiranja živil za podaljšanje trajnosti živil so samo nekatera področja intenzivnega raziskovanja.

Zaposleni