Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Inštitut za mlekarstvo in probiotike

Analiziramo različne izdelke, ki vsebujejo probiotične mikroorganizme (mlečni izdelki, tablete, kapsule, praški, napitki, hrana za živali...) in probiotične kulture.

Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).

Akreditirane metode so označene z *.

Vas zanima več? Pošljite .

Izvajamo:

  • Ugotavljamo število naslednjih bakterijskih skupin: laktobacili*, bakterije skupine Lactobacillus acidophilus*, bifidobakterije*, Streptococcus thermophilus*, Enterococcus*, Lactococcus, kvasovke (npr. Saccharomyces ssp., Kluyveromyces marxianus...), Bacillus subtilis...
  • Ugotavljamo prisotnost različnih bakterijskih vrst: laktobacili (L. rhamnosus*, L. acidophilus*, L. plantarum*, L. casei/paracasei*, L. reuteri*, L. salivarius*, L. delbrueckii ssp. bulgaricus*, L. gasseri, L. johnsonii, L. fermentum, L. helveticus, Enterococcus faecium*, bifidobakterije (Bif. animalis ssp. lactis*, Bif. bifidum*, Bif. longum*, Bif. longum ssp. infantis*, Bif. breve), Streptococcus thermophilus*, Lactococcus lactis*, Bacillus subtilis, Kluyveromyces marxianus...
  • Preverjamo tudi prisotnost posameznih sevov (npr. LGG, BB12, LA5...) in stabilnost bakterijskih sevov z analizo RAPD-PCR.
  • Izvajamo različne analize, ki so potrebne za zagotavljanje varnosti bakterijskih sevov: ugotavljanje občutljivosti za antibiotike (z E-testom ali mikrodilucijsko metodo), ugotavljanje prisotnosti genov za virulenčne dejavnike ali odpornost proti antibiotikom, ugotavljanje aktivnosti različnih encimov...
  • Izvajamo analize, ki so potrebne za opis sevov: opis mikroskopskega preparata, fermentacija različnih substratov, sposobnost rasti v različnih pogojih, ugotavljanje prisotnosti plazmidov, spremljanje stabilnosti seva z analizo RAPD-PCR, analiza celotnega genoma...
  • Testiramo funkcionalne lastnosti probiotičnih sevov: ugotavljanje protimikrobne aktivnosti, ugotavljanje prisotnosti bakteriocinov, ugotavljanje sposobnosti preživetja pri prehodu skozi gastrointestinalni trakt (preživetje pri nizkem pH, ob prisotnosti žolčnih soli...), sposobnost vezave na epitelne celice (npr. Caco-2 celice)…
  • Analiziramo tehnološke lastnosti probiotičnih bakterijskih sevov: sposobnost rasti in preživetja v mleku, mlečnih izdelkih, rastlinskih napitkih, različnih gojiščih, pilotna proizvodnja probiotičnih mlečnih izdelkov…

Slika 26