Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).
Akreditirane metode so označene z *.
Vas zanima več? Pošljite .
- Mleko
- Siri
- Sirotka, sirotkin koncentrat, pinjenec
- Fermentirani mlečni izdelki
- Maslo
- Smetana
- Mleko v prahu
- Sladoled
MLEKO | |
---|---|
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Neproteinski dušik Nekazeinski dušik Kazein | Kjeldahl |
Laktoza | HPLC (referenčna)* |
Sečnina | Diferencialna pH-metrija (referenčna)* |
Suha snov | IR – spektrometrija |
Zmrziščna točka | Krioskopija (referenčna)* |
Somatske celice | Pretočna citomerija* |
Fosfatazni test | Aschaffenburg-Mullen |
Peroksidazni test | Storch |
pH vrednost | Potenciometrija |
Kislost | Titrimetrija (Soxhlet-Henkel) Alkoholna preizkušnja |
Zaviralne snovi | Delvotest SP-NT |
Koagulacijske lastnosti | Merjenje viskoznosti s formagrafom |
SIRI | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična Schmid-Bondzynski (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Laktoza | HPLC* |
Suha snov | Gravimetrična (referenčna)* |
Kislinska stopnja | Titrimetrija |
pH vrednost | Potenciometrija |
Sol (NaCl) | Titrimetrija |
Tehnološki parametri: |
Inkubacija 24 ur Koagulacijski čas |
SIROTKA, SIROTKIN KONCENTRAT, PINJENEC | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična Schmid-Bondzynski (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Neproteinski dušik | Kjeldahl |
Laktoza | HPLC* |
Suha snov | Gravimetrična* |
Kislinska stopnja | Titrimetrija |
pH-vrednost | Potenciometrija |
FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična Weibull-Stoldt (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Laktoza | HPLC* |
Suha snov | Gravimetrična* |
Kislinska stopnja | Titrimetrija |
pH-vrednost | Potenciometrija |
MASLO | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Laktoza | HPLC* |
Suha snov Suha snov brez maščobe | Gravimetrična* |
Kislinsko število | Titrimetrija |
Peroksidno število | Titrimetrija |
pH-vrednost | Potenciometrija |
SMETANA | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Laktoza | HPLC* |
Suha snov | Gravimetrična (referenčna-modificirana)* |
Kislinska stopnja | Titrimetrija |
pH-vrednost | Potenciometrija |
MLEKO V PRAHU | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična (referenčna)* |
Beljakovine | Kjeldahl* |
Laktoza | HPLC (referenčna)* |
Suha snov | Gravimetrična* |
Topnost | ADPI |
pH-vrednost | Potenciometrija |
SLADOLED | |
Parameter | Metoda |
Maščoba | Gravimetrična (referenčna) |
Beljakovine | Kjeldahl |
Laktoza in ostali sladkorji | HPLC |
Suha snov | Gravimetrična |
Ostale analize (pepel, minerali (Ca, P,…), maščobne kisline/maščobe, ipd.) izvajamo v sodelovanju s podpogodbeniki.