Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Inštitut za mlekarstvo in probiotike

Laboratorij Inštituta za mlekarstvo in probiotike je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-062 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025:2017).

Akreditirane metode so označene z *.

Vas zanima več? Pošljite .

MLEKO
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična Röse Gottlieb (referenčna)*
IR – spektrometrija*
Butirometrična Gerber

Beljakovine

Kjeldahl*
IR – spektrometrija*

Neproteinski dušik

Nekazeinski dušik

Kazein

Kjeldahl

Laktoza

HPLC (referenčna)*
IR – spektrometrija*
Diferencialna pH-metrija

Sečnina

Diferencialna pH-metrija (referenčna)*
IR – spektrometrija

Suha snov

IR – spektrometrija
Gravimetrična (referenčna-modificirana)*

Zmrziščna točka

Krioskopija (referenčna)*
IR – spektrometrija*

Somatske celice

Pretočna citomerija*

Fosfatazni test

Aschaffenburg-Mullen

Peroksidazni test

Storch

pH vrednost

Potenciometrija

Kislost

Titrimetrija (Soxhlet-Henkel)

Alkoholna preizkušnja

Zaviralne snovi

Delvotest SP-NT

Koagulacijske lastnosti

Merjenje viskoznosti s formagrafom

 
SIRI
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična Schmid-Bondzynski (referenčna)*
Butirometrična Van Gulik

Beljakovine

Kjeldahl*

Laktoza

HPLC*
Encimska (UV)

Suha snov

Gravimetrična (referenčna)*

Kislinska stopnja

Titrimetrija

pH vrednost

Potenciometrija

Sol (NaCl)

Titrimetrija

Tehnološki parametri:
Moč sirišča
Aktivnost kulture

 

Inkubacija 24 ur

Koagulacijski čas

   
SIROTKA, SIROTKIN KONCENTRAT, PINJENEC
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična Schmid-Bondzynski (referenčna)*
Butirometrična Van Gulik

Beljakovine

Kjeldahl*

Neproteinski dušik

Kjeldahl

Laktoza

HPLC*
Encimska (UV)

Suha snov

Gravimetrična*

Kislinska stopnja

Titrimetrija

pH-vrednost

Potenciometrija

   
FERMENTIRANI MLEČNI IZDELKI
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična Weibull-Stoldt (referenčna)*
Butirometrična Gerber

Beljakovine

Kjeldahl*

Laktoza

HPLC*
Encimska (UV)

Suha snov

Gravimetrična*

Kislinska stopnja

Titrimetrija

pH-vrednost

Potenciometrija

   
MASLO
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična (referenčna)*
Butirometrična Gerber

Beljakovine

Kjeldahl*

Laktoza

HPLC*
Encimska (UV)

Suha snov

Suha snov brez maščobe

Gravimetrična*

Kislinsko število

Titrimetrija

Peroksidno število

Titrimetrija

pH-vrednost

Potenciometrija

   
SMETANA
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična (referenčna)*
Butirometrična Roeder, Köhler

Beljakovine

Kjeldahl*

Laktoza

HPLC*
Encimska (UV)

Suha snov

Gravimetrična (referenčna-modificirana)*

Kislinska stopnja

Titrimetrija

pH-vrednost

Potenciometrija

   
MLEKO V PRAHU
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična (referenčna)*
Butirometrična

Beljakovine

Kjeldahl*

Laktoza

HPLC (referenčna)*

Suha snov

Gravimetrična*

Topnost

ADPI

pH-vrednost

Potenciometrija

   
SLADOLED
Parameter Metoda

Maščoba

Gravimetrična (referenčna)

Beljakovine

Kjeldahl

Laktoza in ostali sladkorji

HPLC

Suha snov

Gravimetrična

Ostale analize (pepel, minerali (Ca, P,…), maščobne kisline/maščobe, ipd.) izvajamo v sodelovanju s podpogodbeniki.