V 30 DNEH PEŠ OKOLI SVETA

Za dodatno gibalno motivacijo so na Univerzi v Ljubljani organiirali izziv »V 30 dneh peš okoli sveta«, ki vabi vse udeleženke in udeležence k beleženju korakov za dosego skupnega cilja – 20.000.000 korakov v mesecu aprilu

 

Prijava 

Vsi dogodki so v celoti brezplačni in potekajo prek spleta. Odprtje prijav: 1. aprila ob 20.00 uri.

Obvezna je predhodna prijava prek https://popr.uni-lj.si/. Število mest je omejeno. 

 

mesec zdravja_april 2021

 

Program

1.–30.4.2021, Izziv: V 30 dneh peš okoli sveta #korakamokolisveta

Si za akcijo?! Pridruži se na izzivu »V 30 dneh peš okoli sveta«. Pot okoli sveta je dolga 20.000.000 korakov, zato za dosego cilja potrebujemo tudi tebe. Cilj želimo doseči v mesecu zdravja t.j. od 1. aprila do 30 aprila 2021. Več#korakamokolisveta

 

6.4.2021 ob 19.00, Zdrava kuhalnica #1: Rastlinske in brezglutenske palačinke + pogovor o glutenu in veganskem prehranjevanju; prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.

Pridruži se na prvi od treh "Zdravih kuhalnic" - spletnih srečanjih, kjer bodo predstavljeni polnovredni obroki (zajtrk, kosilo, večerja) in prehranjevanje ter kuhanje z Lačno bučko. Na prvem srečanju bo pripravljen polnovreden zajtrk, s predavateljem pa se boste pogovarjali o glutenu ter veganskem prehranjevanju (prednosti in pasti).

 

7.4.2021 ob 20.00, Imunski sistem: več kot le obramba telesa, dr. Urška Bukovnik

Pridruži se na predavanju "Imunski sistem: več kot le obramba telesa".
Predavanje zajema naslednje tematike:
• Kakšne so vloge imunskega sistema
• kako pomembna je prehrana za delovanje imunskega sistema
• in kako z znanjem funkcionalne medicine do boljše zmogljivosti telesa in optimalnega delovanja imunskega sistema.

 

13.4.2021 ob 19.00, Zdrava kuhalnica #2: Zelenjavna ajdota z arašidi in makom + pogovor o potrebi telesa po proteinih (in aminokislinah) in maščobah (omega 3 in omega 6) ter prehranski viri teh hranil; prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.

Pridruži se na drugi od treh "Zdravih kuhalnic" - spletnih srečanjih, kjer bodo predstavljeni polnovredni obroki in prehranjevanje ter kuhanje z Lačno Bučko. Na drugem srečanju pripravljen polnovredno kosilo, s predavateljem pa se boste pogovarjali o potrebi telesa po proteinih (in aminokislinah) in maščobah (omega 3 in omega 6) ter prehranski viri teh hranil.

 

14.4.2021 ob 20.00, Socializacija v izolaciji, Anja Gruden asist., Psihološka svetovalnica PEF

Zadnje leto nas je opomnilo, kako pomembni so odnosi za ohranjanje duševne in telesne kondicije. Razmere od nas terjajo prilagoditve, ki jih nismo vajeni in nas spravljajo v stres in različne stiske. Kaj lahko v dani (covid-19) situaciji vendarle lahko storimo za svoj duševni mir in psihofizično kondicijo? O "samoohranitvenih" ukrepih bo spregovorila asist. Anja Gruden, članica skupine usposobljenih strokovnjakinj/ov, zaposlenih na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, ki delujejo v Psihosocialni svetovalnici za študente in študentke.

 

19.4.2021 ob 19.30, CODUL Workout MIX, Matjaž Gregorčič, mag. prof. šp. vzg. in Urša Kos, mag. prof. šp. vzg.

Spoznavni večer z vadbami, ki jih izvajamo v okviru rekreacijskega programa Center za obštudijsko dejavnost . Vadbe bodo krajše in si bodo sledile v smiselnem zaporedju. Vadbo bosta vodila Matjaž Gregorčič, mag. prof. šp. vzg. in Urša Kos, mag. prof. šp. vzg.

 

20.4.2021 ob 19.00, Zdrava kuhalnica #3: Kvinojina mineštra in posrečen chia puding + pogovor o manj znanih živilih, kot so kvinoja, amarant, sladki krompir, topinambur, tapioka,...; prof. dr. Samo Kreft, mag. farm.

Pridruži se na zadnjem od treh "Zdravih kuhalnic" - spletnih srečanjih, kjer bodo predstavljeni polnovredni obroki in prehranjevanje ter kuhanje z Lačno Bučko. Na tretjem srečanju bo pripravljena polnovredna večerja, s predavateljem pa se boste pogovarjali o manj znanih živilih, kot so kvinoja, amarant, sladki krompir, topinambur, tapioka,...

 

21.4.2021, ob 20.00, Gibanje za zdravje, prof. dr. Maja Dolenc, prof. šp. vzg.

Glavni razlog, zakaj smo ljudje telesno dejavni, je skrb za zdravje. Ne gre le za to, da želimo imeti boljše gibalne sposobnosti, višjo raven aerobnih sposobnosti, lepše izgledati, torej imeti boljšo telesno sestavo; želimo se tudi bolje počutiti, ne želimo, da nas kaj boli itd. Ob tem se vprašamo ali znamo izbrati primerno dejavnost? Ali vemo, kakšna je razlika, če neko vajo ponovimo 8x, 12x ali 30x? Ali vemo, da nam določena vaja ne povzroči več škode kot koristi? Ali izvajamo vaje za celo telo?

 

22.4.2021, ob 20.00, Zdravje, zoom kviz

V okviru meseca zdravja te vabimo na zoom kviz, katerega osrednja tema bo zdravje. Ta večer ne bo samo zabavno druženje, ampak tudi rekreacija za možgane! Obštudijsko bosta aktivni obe možganski polovici, sproščali se bodo hormoni sreče...serotonin in dopamin bosta na višku!

 

28.4.2021 ob 20.00, Spanec je boljši kot žganec, doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med.

Zakaj ne moremo spati na zalogo? Nespečnost in dnevna utrujenost sta med drugimi tudi v kategoriji motenj spanj o katerih predavala dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr.med.Spregovorila bo, zakaj je spanec zagotovo boljši kot žganec ter kako izboljšati svojo kvaliteto spanja.

 

Več informacij o posameznih dogodkih najdete na univerzitetni strani – tukaj

Facebook dogodek: Mesec zdravja - april 2021

Kontakt: , M: 030 641 648 (Ivanka Stritar)

Organizator dogodka: Univerza v Ljubljani, Center za obštudijsko dejavnost, Študentski dom Ljubljana