01062517

Okrogla miza je bila namenjena predstavitvi bodočega nacionalnega inštituta za hrano, ki ga je Slovenija uvrstila med projekte sklada za okrevanje. Omenjeni inštitut bo z investicijami v razvojno – raziskovalno infrastrukturo in znanje okrepil in centraliziral raziskovanja in razvojna prizadevanja povezana s področjem hrane (varnost, kakovost, konkurenčnost), prehrane (zdravje, dobro počutje državljanov) ter gospodarstva. Ključni deležniki inštituta bodo tako živilsko-predelovalna industrija, nosilci živilske dejavnosti in kmetijska gospodarstva ter drugi deležniki v verigi s preskrbo s hrano, tudi potrošniki.

 

01062516

Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih, dekanja Biotehniške fakultete je izpostavila: »V Sloveniji imamo ogromno znanja, Biotehniška fakulteta se namreč na področju živilske tehnologije uvršča v skupino med 150 in 200 najboljših fakultet na svetu, univerza v Ljubljani pa med 2 % najboljših univerz na svetu. Znanja, ki ga imamo, pa zaradi sistemske podhranjenosti področja in razpršenosti v različnih raziskovalnih institucij ne znamo v zadostni meri povezati z gospodarstvom. Za znanstveni preboj potrebujemo strategijo, ki bo učinkovito povezala ključne deležnike, tako bomo povečali dodano vrednost končnih produktov ter število samih inovacij. Področje raziskav je pomembno tudi za potrošnika in zdravje – za hrano z manj sladkorja, manj maščob in soli, kar zahteva pripravo novih receptur ter tudi vzgajanje potrošnika.« Prof. dr. Nataša Poklar Ulrih je med drugim opozorila, da se bo moral inštitut za svoje delovanje pridobiti sredstva s stalnim sodelovanjem z industrijo na različnih dolgoročnih in kratkoročnih projektih. 

 

01062521

Dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, je ob tem povedal: »Slovenija je ena redkih držav Evropske unije, ki je področje hrane in kmetijstva vključila v svoj Načrt za okrevanje in razvoj. Nacionalni inštitut za hrano naj bi zaživel leta 2023, skrajni rok za ustanovitev pa je 2026.« Za vzpostavitev inštituta je predvidenih 5,3 milijona evrov. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predvidevajo, da bodo razpis za izbor izvajalca pripraviti do pomladi 2022

 

01062514

Dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, ki močno podpira ustanovitev inštituta, je na okrogli mizi izpostavila: »Ne želim si odkrivanja tople vode ali podvajanja aktivnosti, ampak vključenost vseh s področja hrane ali živilske tehnologije v Sloveniji pa tudi širše.  Slovenska živilska industrija je prepogosto zgolj sledilec temu, kar se dogaja na tujih trgih

 

01062515

Mag. Janez Rebec, predsednik uprave družbe Pivka perutninarstvo, je izpostavil: »V Sloveniji imamo veliko vrhunskih strokovnjakov z dobrimi doktorskimi disertacijami in magistrskimi nalogami, a je potem prenosov tega znanja v prakso precej manj in tukaj si želi napredek. Gospodarstvo si želi takšnega inštituta, saj vemo, da naša živilska industrija po dodani vrednosti ne dosega evropskega povprečja. Živilska industrija že sedaj išče znanje za razvoj novih proizvodov, novih tehnologij, zato je pri iskanju konkretnih rešitev pripravljena na participativno sodelovanje z inštitutom

Prof. dr. Urška Vrhovšek, mednarodna strokovnjakinja in raziskovalka v Centru za raziskave in inovacije Fundacije Edmund Mach v Trentinu v Italiji pa je na okrogli mizi poudarila: »Za Slovenijo, ki je majhna država je ključna vzpostavitev inštituta, znotraj katerega bo Slovenija razvijala lastno znanje in na enem mestu združila vso potrebno infrastrukturo. To je pomembno tako za gospodarstvo kot raziskovalno delo. Gospodarstvo bo tako imelo dobro referenco za nove proizvode, raziskovalci pa možnost, da bodo lahko reševali konkretne probleme

Celotno okroglo mizo so lahko ogledate na spodnji povezavi

Avtor fotografij: Daniel Novakovič/STA