Vsebina predmeta
Osnove prehrane posameznih vrst in kategorij domačih živali: prežvekovalcev (govedo, drobnica) in neprežvekovalcev (prašiči, perutnina, kunci, konji):
• fiziološke posebnosti,
• prehranskih potrebe,
• krmila in krmljenje,
• prehrana in proizvodnost,
• prehrana oz. prehranske napake in zdravje (celoten organizem, vime, reprodukcija, obporodne bolezni …),
• krmni dodatki,
• prehrana in kakovost živalskih proizvodov (meso, mleko, jajca),
• prehrana in okolje.
• Ocena potreb in normativov za krmljenje glede na vrsto in kategorijo živali, modeliranje prehranskih potreb.
• Izračun krmnih mešanic ; linearno optimiranje krmnih mešanic.
• Praktično spremljanje dogajanj v čredi krav molznic in vodenje prehrane krav v tej čredi.
Pogoji za vključitev v delo
Pogoji za vključitev v delo:
Vpis v ustrezen letnik. Temeljno znanje (opravljeni izpiti) s področja kemije in biokemije ter fiziologije in prehrane živali.
Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:
- prisotnost na vajah
- seminarska naloga
- za pristop k izpitu je potrebno opraviti kolokvij