Vsebina predmeta

Osnove prehrane posameznih vrst in kategorij domačih živali: prežvekovalcev (govedo, drobnica) in neprežvekovalcev (prašiči, perutnina, kunci, konji):

• fiziološke posebnosti,

• prehranskih potrebe,

• krmila in krmljenje,

• prehrana in proizvodnost,

• prehrana oz. prehranske napake in zdravje (celoten organizem, vime, reprodukcija, obporodne bolezni …),

• krmni dodatki,

• prehrana in kakovost živalskih proizvodov (meso, mleko, jajca),

• prehrana in okolje.

• Ocena potreb in normativov za krmljenje glede na vrsto in kategorijo živali, modeliranje prehranskih potreb.

• Izračun krmnih mešanic ; linearno optimiranje krmnih mešanic.

• Praktično spremljanje dogajanj v čredi krav molznic in vodenje prehrane krav v tej čredi.

Pogoji za vključitev v delo

Pogoji za vključitev v delo:

Vpis v ustrezen letnik. Temeljno znanje (opravljeni izpiti) s področja kemije in biokemije ter fiziologije in prehrane živali.

 

Pogoji za opravljanje študijskih obveznosti:

  • prisotnost na vajah
  • seminarska naloga
  •  za pristop k izpitu je potrebno opraviti kolokvij