Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Mednarodna dejavnost

Vtisi študentov

Živa, Technische Universität München, Nemčija

Karmen, Ghent University, Belgija

Kaja, Univerity of Wageningen, Nizozemskem

Nik, University of Lisboa, Portugalska

Vita, Vysoka skola chemicko-technologicka v Praze, Češka

Ajda, University of Aberdeen, Združeno kraljestvo

 

Živa, študentka prehrane in biomedicine

Kdaj in kje ste bili na izmenjavi?

Na izmenjavo sem se odpravila oktobra 2018, in sicer na Technische Universität München, v mesto Freising.

Kateri dogodek se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Dogodkov, ki so mi ostali v spominu je ogromno, res težko je izbrati samo enega, večinoma pa so vsi povezani z ljudmi - prijatelji iz celega sveta, s katerimi imam še zdaj tesne stike. Naj omenim na primer nek sončen februarski dan, ko smo se med izpitnim obdobjem odločili odpraviti v München in imeti piknik ob reki Isar. Ali pa, ko smo tik pred pričetkom božičnih praznikov za cel letnik rezervirali mizo v pivnici in imeli božično večerjo, vključno s »secret santa«. Izlet po Bavarski za prvi maj, vsi »Bierfesti«, pivo ob vseh priložnostih (tudi ob zajtrku), izposoja tradicionalne bavarske noše »dirndl«, vse zabave in skupne večerje, preste in bele klobase… pa seveda tudi životarjenje v knjižnici in računalniških sobah med učenjem in delom.

Ste se naučili česa novega?

Izmenjava mi je iskreno povedano spremenila življenje, saj mi je odprla oči o tem, kaj svet ponuja in česar si sama zares želim. Spoznati ljudi iz toliko različnih ozadij ti da nek nov pogled na svet, izkusiti raven izobrazbe na najboljši nemški univerzi pa je že samo po sebi izjemna izkušnja. V bistvu tako izjemna, da sem se sama odločila nadaljevati svoj študij na omenjeni univerzi v Freisingu. Sedaj torej preživljam že svoje drugo leto v Nemčiji, obkrožena s čudovitimi ljudmi in naravo, na poti do magisterija iz prehrane in biomedicine. In zelo izboljšane nemščine J.
Življenje v Nemčiji mi je tudi vzbudilo neko novo ljubezen do Slovenije. Kljub temu, da sem neskončno vesela in hvaležna za možnost študija v tujini na tako priznani univerzi, seveda tudi pogrešam svoj jezik in stare prijatelje ter družino. Čutim neko novo zbujeno pripadnost svoji državi, sploh ko še zmeraj naletim na začudenje ob dejstvu, da Slovenija pa res ni isto kot Slovaška. Ali pa, da je Slovenija v bistvu tik pod Avstrijo, torej le 5 ur vožnje stran od Münchna. Večina Nemcev jo pozna le kot vmesno točko med njimi in poletnim ciljem, Hrvaško. Ampak jih zanima, so odprti, veliko bolj kot bi morda kdo (stereotipno) pričakoval.

Kaj bi svetovali študentom, ki se še odločajo za izmenjavo?

Vsem, ki premlevajo ali je izmenjava prava odločitev ali ne… JE. Vsaka takšna izkušnja da človeku ogromno. Selitev v novo državo, soočenje z novim študijskim sistemom, spoznavanje novih ljudi, tkanje prijateljstev,…in nenazadnje opazovanje samega sebe, kako deluješ v tako novem okolju in nepredvidenih, morda težkih situacijah omogoča najboljše učenje in osebnostno rast in je neprecenljivo.

Fras Živa2 (002)

Karmen, študentka MSc biotehnologije

Kdaj in kje ste bili na izmenjavi?

Julija 2018 sem v Belgiji zaključila polletno izmenjavo v okviru študija "Cell and Gene Biotechnology", Faculty of Bioscience Engineering, Ghent University.

Kateri dogodek se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Ravno na rojstni dan, ko sem načrtovala večerno druženje in čokoladni fondue za prijatelje, sem bila dopoldne med predavanji obveščena, da poteka evakuacija doma z gasilci in reševalci. Vedela sem, da je resno, saj sem kot prostovoljka sodelovala v ekipi 'safety steward'-ov. Sem si močno oddahnila, ko je ob povratku s fakultete dom še stal, za čokolado so pa v šali rekli, da mora biti res vroča...

Ste se naučili česa novega?

Vsako raziskovanje fenomenov Modrega planeta - naj bo odhod z nahrbtnikom, z jadralno torbo, z etuijem za prenosnik ali/in z vrečko za laboratorijsko haljo, - je zame navdušujoč izziv. Poleg novih izkušenj, znanja, spretnosti in poznanstev med bivanjem v tujini človek dobi možnost drugačnega pogleda tudi na domače okolje. Več lahko presodiš sam, iz prve roko lahko potegneš vzporednice in primerjave. Ni vse črno-belo, težje ali lažje, boljše ali slabše, lahko pa je zelo drugačno, različno.

Kaj bi svetovali študentom, ki se še odločajo za izmenjavo?

Na izzive v tujini gledam kot na časovno in organizacijsko relativno zahtevne izkušnje, ki veliko doprinesejo k profesionalnemu in osebnostnemu razvoju posameznika. Kot skiperka lahko potrdim, za odkrivanje novih oceanov mora biti človek pogumno pripravljen izgubiti pogled na obalo. Zato izmenjavo absolutno priporočam vsakemu!

Recer Karmen (002)

Kaja, študentka biotehnologije

Kdaj in kje ste bili na izmenjavi?

Wageningen, na Nizozemskem v študijskem letu 2019/2020.

Kateri dogodek se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Izmed ljubših spominov je spomin na spoznavni teden in jadralni izlet na jezera v Frieslandu. Spoznavni teden je teden organiziran s strani Univerze v Wageningenu, kjer dobiš svojo “družino”, s katero preživiš teden zabav, spoznavanja univerze in različnih društev. Prav tako mi bo v spominu vedno ostal vikend izlet v Frieslands, kamor smo odšli s študentskim društvom za jadranje. Preko dneva smo jadrali po jezerih, zvečer pa se družili in spali na majhnih jadrnicah, pokritih s ponjavami. Dogodka sta mi ljuba, saj sta bila polna smeha in množice prigod.

Ste se naučili česa novega?

Odhod v tujino mi je dal nov pogled na svet. Kar naenkrat se znajdeš v novem okolju, odkriješ sam sebe, kaj so tvoje prioritete in razširiš svoja obzorja. Spoznaš, da se lahko soočiš z vsemi izzivi, ki ti pridejo naproti in pridobiš samozavest.

Kaj bi svetovali študentom, ki se še odločajo za izmenjavo?

Izmenjavo priporočam vsem, ki vas je kadarkoli mikala želja, da bi odšli v tujino. Je čudovita priložnost za spoznavanje novih ljudi, kultur in samega sebe. Sočasno, ko spoznavaš novo državo, začneš tudi bolj ceniti vse bonitete, ki jih imaš v domači državi in jih ne jemlješ več za samoumevne.

Stradovnik Kaja2 (002)

Nik, študent MSc znanost o živalih

Nikov prispevek najdete na portalu Siol.net.

Ajda, študentka mikrobiologije

Kdaj in kje ste bili na izmenjavi?

Na University of Aberdeen na Škotskem. Izmenjava je trajala od začetka septembra do sredine decembra (2.9.2019-13.12.2019).

Kateri dogodek se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Kako sem spoznala sošolko pred začetkom predavanj na nepovezani športni aktivnosti. Ta je potem postala tudi moja dobra prijateljica in laboratorijska partnerica na vseh vajah, ki smo jih imeli.

Ste se naučili česa novega?

Marsikaj! Med drugim sem se morala naučiti kako deluje sistem izobraževanja v mojem novem okolju. Naučila sem se tudi novih športnih sposobnosti preko univerzitetnih aktivnosti. Izboljšala sem mojo praktično uporabo angleščine v vsakodnevnem in akademskem življenju. Pa seveda pridobila veliko teoretičnega in praktičnega znanja, preko predavanj in laboratorijskih vaj.

Kaj bi svetovali študentom, ki se še odločajo za izmenjavo?

Poskrbite da imate urejeno vso potrebno dokumentacijo, ne pa si poskusiti načrtovati vsake podrobnosti vašega » potovanja«. Izkoristite vsako priložnost, ki vam je ponujena, od potovanj do novih izkušenj. Za konec pa ne pustite, da se celotna izmenjava vrti le okoli študijskega dela, vendar prav tako pa ne zanemarjajte vašega študijskega dela, da vam ne bo uničilo zadnjega meseca izmenjave.

Ajda Sedlar

Vita, študentka MSc živilstva

Kdaj in kje ste bili na izmenjavi?

Na Erasmus študijski izmenjavi sem bila v Pragi v zimskem semestru: od septembra 2019 do januarja 2020.

Kateri dogodek se vam je najbolj vtisnil v spomin?

Najlepši spomin je bil ta, da sve skupaj s cimro odšli za en vikend obiskat mesto Krakow in tam sve se imeli res super, od Češke pa to, da imajo zelo "fascinantno" naravo, občudovanja vredno in zelo lepe gradove, kraje, jaz sem zelo uživala, ko sem izletkala in za študente so zelo poceni vozovnice za prevozna sredstva.

Ste se naučili česa novega?

Lahko bi se reklo, da se vsak dan nekaj naučimo, če le sledimo sebi, raziskujemo, smo zainteresirani, firbčni in je to tudi naš cilj. Najbolj sem se naučila od sebe, osebni razvoj, spoznavanje, prevzeti odgovornosti in se podati na nove avanture. 

Kaj bi svetovali študentom, ki se še odločajo za izmenjavo?

Svetovala bi to, da vsak korak, ki ga narediš izven cone udobja v življenju se ti poplača, postaneš bolj samostojen in lahko se marsikaj naučiš, vredno je reskirati in iti, vendar se tudi prej dobro pozanimati o marsičem, da se malo pripraviš in spoznaš kako je v drugi državi. 

Vita Kotnik1