Vsebina predmeta

Vloga živilskega mikrobiologa v sistemu zagotavljanja zdravstvene ustreznosti in kakovosti živilske proizvodnje;

Mikrobiološke specifikacije in kriteriji;

Mikrobiološki monitoring v živilstvu;

Zagotavljanje varnosti in kakovosti dela v mikrobiološkem laboratoriju;

Metode vzorčenja živil in okolja ter priprava vzorcev za mikrobiološko preiskavo;

Stopnje mikrobiološke preiskave vzorcev živil in okolja;

S hrano prenosljivi infektivni in toksinogeni mikroorganizmi kot predmet mikrobiološke preiskave;

Mikrobni povzročitelji kvarjenja živil kot predmet mikrobiološke preiskave;

Ugotavljanje obstojnosti živil;

Indikatorski testi in indikatorske skupine mikroorganizmov.

Klasične metode dela v mikrobiološkem laboratoriju: mikroskopske, kultivacijske (gojitvene), biokemijske, fiziološke in serološke metode za identifikacijo mikroorganizmov.

Klasične metode kvantitativne mikrobiološke preiskave vzorcev živil in okolja.

Uporaba fizikalno-kemijskih  in molekularno-bioloških principov v mikrobiološki analitiki živil (impedimetrija, merjenje ATP-bioluminiscence, imunološke, molekularno-genetske in druge metode);

Fenotipske in genotipske metode identifikacije in tipizacije mikroorganizmov

Pogoji za vključitev v delo

Pogoj za vpis predmeta sta opravljena izpita iz osnov mikrobiologije in živilske mikrobiologije.

Pogoj za pristop k vajam je vpisan letnik in poznavanje teoretičnih izhodišč in praktičnih napotkov za delo pri vajah (skripta).

Pogoj za opravljanje kolokvija so opravljene vaje in oddan ter pregledan dnevnik vaj, pogoj za opravljanje izpita je opravljen kolokvij in seminar.