Vsebina predmeta
ISO standardi. Senzorični slovar.
Senzorična analiza: definicija, zgodovina, pomen. Senzorična in organoleptična analiza. Pogoji za izvedbo senzorične analize.
Fiziologija senzoričnega zaznavanja:
Čuti: okus, vonj, vid, sluh in tip.
Senzorični receptorji. Zaznavanje. Prepoznavanje. Adaptacija. Utrujenost. Osnovni okusi: sladko, kislo, slano, grenko ter umami in kovinski okus.
Dejavniki, ki vplivajo na zaznavanje okusa.
Pogoji za izvedbo senzorične analize.
Senzorične lastnosti: videz, barva, vonj, okus, aroma, tekstura.
Senzorični prostor. Zahteve glede laboratorija: velikost, zračenje, temperatura, kabine, oprema, pripomočki. Čas testiranja. Število zasedanja.
Vzorci: priprava, označevanje, število, ponovitve. Nevtralizacija. Testne raztopine.
Senzorični preskuševalci: Potrošniki. Senzorični panel Šolanje panela. Vodja panela.
Metode senzorične analize
Preskusi občutljivosti.
Potrošniški testi.
Preskusi razlikovanja: »primerjava v parih«, »triangel test«, »duo-trio test«, »dva od petih« in »A« ni »A« test.
Definicija, prednosti, pomanjkljivosti in uporabnost posameznih preskusov. Interpretacija rezultatov.
Preskusi z uporabo lestvic: Razvrščanje, klasifikacija, uvrščanje, točkovanje, urejanje.
Deskriptivna analiza. Definicija, uporabnost, šolanje in preverjanje preskuševalcev. Sposobnost opisovanja. Deskriptor: oblikovanje, pomen. Metode deskriptivne analize: profiliranje, arome, kvantitativna opisna analiza, profiliranje teksture, senzorični spekter, profiliranje po lastni presoji.
Pogoji za vključitev v delo
Opravljen izpit: Kakovost živil in zakonodaja