Ikona iskalnik Ikona iskalnik
Gumb išči

Živilstvo

Avla pritličje, glavna avla stavbe Oddelka za živilstvo, od koder vstopamo v predavalnico Ž1, pritlični trakt s študentskim referatom, laboratoriji in kabineti ali pa se napotimo v prvo nadstropje.

 

Predavalnica Ž1, največja predavalnica na oddelku, kjer pogosto poslušajo predavanja bruci, kot tudi udeleženci različnih strokovnih ali znanstvenih dogodkov.

 

Študentski laboratorij TRŽ, kjer se izvajajo vaje iz več predmetov v okviru Tehnologij rastlinskih živil. V laboratoriju izvajajo študentje tudi praktični del diplomskih in magistrskih nalog.

 

Študentski laboratorij za biotehnologijo, kjer potekajo vaje s področja biotehnologije (proizvodnja kvasne biomase, amilolitičnih encimov).

 

Laboratorij za PCR je namenjen preiskavam nukleinskih kislin, ki lahko služijo mnogim analizam tudi v živilstvu in prehrani (npr. patogeni, kvarljivci, alergeni, toksini, potvorbe, mikrobiota).

 

Laboratorij za industrijske mikroorganizme je raziskovalni laboratorij namenjen delu z industrijskimi kulturami, kar vključuje njihovo karakterizacijo in izboljševanje z molekularno-biološkimi metodami.

 

Laboratorij za toplotno obdelavo živil je najbolj »dišeč« laboratorij na oddelku, kjer študentje na vajah spoznavajo različne vrste toplotne obdelave živil in njihove okuse.

 

Laboratorij za prehrano, kjer potekajo različne vaje, na katerih študenti spoznavajo raznolikost porcij živil, na primerih pravih in silikonskih živil ocenjujejo njihove količine ter merijo sestavo telesa.

 

Degustacijska soba poleg rednih degustacij živil služi kot odlična predavalnica za do 12 študentov pri izbirnih predmetih ali teoretičnih vajah.

 

Kemijski laboratorij je raziskovalni laboratorij na Katedri za biokemijo in kemijo živil s širokim naborom instrumentov za spektroskopsko analizo in analizo velikosti delcev.

 

Kemijski laboratorij DSC je raziskovalni laboratorij, ki je specializiran za termične analitske metode (DSC, TGA), s katerimi preučujemo in predvidimo spremembe posameznih komponent in živila kot celote med predelavo in skladiščenjem.