slika 1 slo ekipa
Slovenska ekipa učencev z medaljami in mentoricama Barbaro Rovšek (levo) in Margareto Obrovnik Hlačar (desno). (Fotografija: Barbara Rovšek)

Priprave na Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado se vsako leto začnejo že v juniju, ko je na vrsti 1. krog priprav in 1. izbor v ožji krog. Sledijo 2. krog priprav v mesecu avgustu in izbor tekmovalk in tekmovalcev za mladinsko naravoslovno olimpijado. Priprave se zaključijo v novembru, ko poteka še zadnji, tretji sklop priprav pred samim svetovnim izborom. 

Pri pripravah na tekmovanje pa sodelujejo učitelji in raziskovalci iz različnih fakultet, Biotehniške fakultete, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakultete za matematiko in fiziko in Pedagoške fakultete, vse članice Univerze v Ljubljani. Vsebinski del priprav s področja biologije že vsa tri leta pokrivajo sodelavci iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in sicer doc. dr. Iztok Tomažič in asist. Ana Pšeničnik iz Skupine za biološko izobraževanje, doc. dr. Jerneja Ambrožič-Avguštin s Katedre za molekularno genetiko in biologijo mikroorganizmov in asist. Jure Mravlje s Katedre za botaniko in fiziologijo rastlin. 
Asist. Jure Mravlje je o pripravah, tekmovanju in učencih povedal še: »Uspeh naših učencev je izjemen. To je resnično nekaj, kar zmore le malo kdo in zato smo lahko nanje izjemno ponosni! Zato še enkrat iskrene čestitke vsem učencem, njihovim spremljevalcem in mentorjem, v mojem in verjamem da tudi v imenu vseh sodelavcev na Biotehniški fakulteti. Hkrati pa seveda zahvala tudi vsem partnerjem, ki ta projekt podpirajo in omogočajo mladim, da pri tem sploh sodelujejo in si s tem širijo obzorja ter poglabljajo znanje, pridobivajo neprecenljive izkušnje in nenazadnje osvajajo kolajne za Slovenijo!« 

Srebrni odličji sta osvojila devetošolec Primož Markovič iz OŠ Milana Šuštaršiča Ljubljana in Maj Bombek iz 1. letnika Tehniške gimnazije SERŠ Maribor. Ostali štirje člani slovenske ekipe so osvojili bronasta odličja in sicer Martin Alojz Flisar iz 1. letnika Gimnazije Bežigrad, Svit Miklavčič iz 1. letnika Gimnazije Vič, Blaž Gašperlin iz 1. letnika Gimnazije Kranj in Tifani Bergel iz 1. letnika Gimnazije Jesenice. 

Sodelovanje slovenskih mladih znanstvenikov na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi (IJSO) je skupen projekt pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA). Strokovni vodje letošnje ekipe, ki so spremljali učence na tekmovanju v Bogoti pa so bili: dr. Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.