Drzavljanska znanost

Cilj državljanske znanosti kot novega pristopa v raziskovanju je obravnavanje vsakodnevnih problemov, ki jih v zaprtem raziskovalnem okolju ne moremo reševati brez vključevanja običajnih ljudi in njihovih uporabnih znanj. 

 

Seminar Kako v svoje raziskave vključiti državljane / How to engage citizens in your research?

Za lažje razumevanje državljanske znanosti predlagamo ogled spletnega uvodnega seminarja Kako v svoje raziskave vključiti državljane / How to engage citizens in your research?, ki je potekal v torek, 15. februarja 2022. Posnetek je dostopen spodaj:

 

 

 

Deset načel državljanske znanosti

Vključevanje državljanov v raziskovanje dobro opiše dokument Deset načel državljanske znanosti (Ten Principles of Citizen Science v različnih jezikih).

 

Dogodki in aktivnosti na temo državljanske znanosti v okviru zveze EUTOPIA

V okviru projekta EUTOPIA-TRAIN se poleg informativnih dogodkov izvajajo aktivnosti vključevanja ljubiteljskih znanstvenikov v znanstveno-raziskovalne projekte.

Trenutno je odprt projekt Community of Practice CItizen Science, kamor se lahko vsi zainteresirani raziskovalci in raziskovalke Univerze v Ljubljani vključijo s prošnjo na naslov
Skupnost na rednih srečanjih obravnava različne vidike vključevanja ljubiteljskih znanstvenikov v raziskovalno dejavnost, večji dogodki pa so organizirani tudi v sodelovanju z združenjem univerz UNICA.

 

V okviru projekta EUTOPIA-TRAIN napovedujemo naslednje dogodke

Spletni seminar Uspešne strategije pri prijavi projektov na temo državljanske znanosti, torek, 17. maj  2022, 10.30-12.00
Na spletnem seminarju, ki ga organizira EUTOPIA v sodelovanju z UNICO, boste izvedeli več o uspešnih strategijah pri prijavi uspešnih projektov državljanske znanosti na evropske programe financiranja.
Več informacij in prijava na povezavi.

Svetovalna delavnica Citizen Science Clinic, torek, 7. junij 2022, 16.00-17.00
Citizen Science Clinic je svetovalna delavnica (svetovanje za konkreten izziv) na področju državljanske znanosti. Več informacij je dostopnih na povezavi.

 

Vabljeni !