pred BF

V nedeljo, 11. septembra 2022, je na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani potekal kurikulum doktorskih študentov zveze ECLAS z naslovom »Raziskujemo skozi oblikovanje«, ki ga je vodila prof. dr. Ana Kučan.   

Lučka

V ponedeljek, 12. septembra 2022, je po otvoritvi sledilo predavanje prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj, s Katedre za agrometeorologijo, urejanje kmetijskega prostora ter ekonomiko in razvoj podeželja Oddelka za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je izpostavila: »Danes naš planet ne potrebuje več majhnih kozmetičnih popravkov, ampak bistveno spremembo našega življenjskega stila.« V predstavitvi je prikazala, kako se je s spremembo življenjskega stila povečal pritisk na (omejene) naravne vire: poraba energije, zlasti potreba po mobilnosti, ko (spet) potujemo po celem svetu; potrošništvo, ko kupujemo stvari, ki jih dejansko ne potrebujemo; bivanja, ko bivamo v večjih, bolj toplih stanovanjih in hišah; in prehrane, saj kupujemo hrano, ki jo zavržemo.

Predavanje prof. dr. Carla Steinitza z Harvardove Univerze, Cambridgu, ZDA se je začelo s čestitko prof. dr. Lučki Kajfež Bogataj za njeno predstavitev. Pri svojem predavanju pa je izpostavil: »Na fakulteti sem začel predavati skoraj takoj po svojem doktoratu in ugotavljam, da izobraževanje študentov za prihodno oblikovanje prostora zahteva povsem nov pristop. Ne samo delo v skupini, da študentje soočijo svoje rešitve in o njih razpravljajo, ampak usposabljanje za delo v multidisciplinarnih ekipah, saj je oblikovanje prostora danes postalo tako kompleksno. Oblikovanje prostora za prihodnost zahteva od nas, da ponudimo kvalitetne odgovore na probleme, ki nam jih je danes predstavila prof. dr. Lučke Kajfež Bogataj.« Predvsem pa je izpostavil, da je potrebno razmišljati lokalno in delovati globalno ter hkrati razmišljati globalno in delovati lokalno. Zavzel se je tudi za vzpostavitev svetovnega načrta za oblikovanje prostora in vse udeležence povabil, da se jim pri tem projektu pridružijo.

Plenarna predavanja je moderirala prof. dr. Mojca Golobič, vodja programske skupine na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete, ki se je zahvalila vsem za pomoč pri organizaciji in povabila udeležence, da se udeležijo izbranih sekcij.  

razstava oddelek

 

V torek, 13. septembra 2022, bo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani potekalo najprej vabljeno predavanje prof. dr. Martina Prominskega, z Oddelka za oblikovanje mestne krajine na Leibniz Univerzi v Hannovru z naslovom »Research through design in landscape architecture. A personal review and an optimistic outlook / Raziskovanje z oblikovanjem. Osebni pregled in optimističen izgled

Sledila bo okrogla miza, ki jo bo moderirala  prof. dr. Mojca Golobič s sporočilnim naslovom »Naslednjih 50 let«. V razpravi bodo sodelovali Lučka Kajfež Bogataj, Carl Stenitz, Martin Prominski, Richard Stiles, Henrik Shultz, Udo Weilacher, Jeroen de Vries in Tijana Dabović. Skupaj se bodo dotaknili oblikovanja prostora za trajnostno družbo in identificirali skupne teme ter izzive, ki čakajo krajinske arhitekte na področju dela in izobraževanja. Oba vabljena predavatelja Lučka Kajfež Bogataj in Carl Stenitz sta se strinjala, da je tema aktualna in da bodo skupaj z drugimi, vrhunskimi raziskovalci in predavatelji ponudili odgovor na marsikatero vprašanje, tudi na spremembe, ki so potrebne v samem pedagoškem procesu.