Vrtec-Kocevje-enota-Cebelica-Ana Skobe
Fotografija:Ana Skobe

Darja Matjašec in Nejc Florjanc sta o zasnovi odprtega prostora povedala, da je ta sestavljen iz več med seboj ločenih delov: otroško igrišče, notranja atrija, strešni vrt, vstopni trg za otroke s spremstvom, vstopni trg za zaposlene in povsem ločeno gospodarsko dvorišče.
Otroško igrišče, ki zavzema dobršen del odprtega prostora, predstavlja abstraktno interpretacijo kočevske kraške krajine. Med geometrijsko mrežo poti, ki se naslanja na tektoniko objekta, so umeščene vrtače, uvale in kraška polja v različni materialni pojavnosti. Postanejo poligon za svobodno otroško igro, ki zagotavlja priložnosti za motorični, kognitivni in socialni razvoj vrtčevskih otrok. Abstraktna kraška krajina, v kateri se z natančno premišljenimi detajli brez ostrih robov prepletajo gumena podlaga, trata, prodnata in peščena površina ter površine z užitnimi pokrovnicami, z nežnimi medsebojnimi prehodi ustvarja tudi prostor za drevesa in posamezna igrala. Kot pravita, so poskušali suhoparna določila projektne naloge, ki so avtorjem nalagala določeno vrsto tipskih igral, od tega vsako za različne stopnje starosti, spremeniti v prostor igre, ki bo bolj učinkovito spodbujal otroke k igri in s tem bolje omogočal njihov razvoj.

Nagrajenci-Plecnikovih-nagrad-za-leto-2022
Vir: www.dnevnik.si

Plečnikove nagrade se podeljujejo vsako leto za največje dosežke pri oblikovanju našega prostora, za vrhunska dela na področjih arhitekture, urbanizma, krajinske arhitekture in oblikovanja interierja. V letu 2023 so med 50 prispelimi predlogi podelili Plečnikovo nagrado v kategoriji arhitekturne realizacije manjšega merila, ki jo je prejel projekt Odprta knjižnica v ljubljanski Osnovni šoli Vič, Plečnikovo medaljo v kategoriji arhitekturne realizacije večjega merila, ki jo je prejel projekt Vrtec Kočevje, enota Čebelica, Plečnikovo medaljo v kategoriji javnega prostora, ki jo je prejel projekt Krater, Plečnikovo medaljo za bogatitev prostorske kulture, ki jo je prejel projekt Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture in dve enakovredni štipendiji Plečnikovega sklada, ki sta ju za magistrske naloge prejela Sebastjan Cvelbar in Lenart Piano. 

Vrtec-Kocevje-enota-Cebelica-1
Vir: www.dnevnik.si

V kategoriji arhitekturnih realizacij večjega merila je Plečnikovo medaljo prejel vrtec Kočevje, Enota Čebelica. Avtorji projekta so arhitekti Jure Hrovat, Ana Kreč in Katja Paternoster ter krajinski arhitekti  Darja Matjašec, Nejc Florjanc, oba z Oddelka za krajinsko arhitekturo, in alumna Katja Mali. Po besedah strokovne žirije Vrtec Kočevje, Enota Čebelica, s premišljeno tipologijo in pa uvedbo notranjih atrijev ustvarja vizualno pretočno vzgojno-igralno krajino, kjer se arhitektura prilagaja merilu otroka.

Nagrajena dela so razstavljena v Plečnikovi hiši do nedelje, 11. junija 2023. V sklopu dogodkov ob podelitvi nagrad je v torek, 23. maja 2023, v Mestnem muzeju Ljubljana potekala okrogla miza o prihodnosti arhitekturnih nagrad z naslovom »Zmagujemo?«, v sredo, 24. maja 2023, pa odprtje razstave najvišje nagrajenega projekta Plečnikovih nagrad 2022 v galeriji DESSA. Od konca junija 2023 pa bo čez poletje v Mali galeriji Banke Slovenije na ogled tudi razstava z naslovom »Zmagujemo?«.