Delegacija sejma, ki so jo skupaj z dr. Natašo Pirc Musar, predsednico države, Ireno Šinko, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Urško Mauko Tuš, županjo Gornje Radgone, njegova ekselenca Namrato S. Kumar, veleposlanico Indije, sestavljali predstavniki Pomurskega sejma in razstavljavcev sejma, si je ogledala tudi osrednji predstavitveni prostor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v Hali A. Na predstavitvenem prostoru se je srečala s prof. dr. Marino Pintar, dekanjo Biotehniške fakultete, ki je ob tem povedala: »Spremljamo vaša prizadevanja za varovanj okolja in ohranjanje narave. Z raziskovalkami in raziskovalci fakultete bomo sodelovali na vašem predsedniškem forumu o prehranski samooskrbi, ki bo oktobra.« Dekanja je predstavila tudi tekmovanje Ecotrophelia Slovenija 2023 in zmagovalno ekipo PestoArt.

20230826_115537

Predsednica republike je nato na predstavitvenem prostoru fakultete degustirala zelenjavne omake PestoArt, ki jih je predstavila vodja študentske ekipe Ema Luna Karara Geršak: »Z ekipo smo razvili zelenjavne omake PestoArt. Usmerili smo se v trajnostno uporabo surovin in okolju prijazno predelavo. Oktobra se bomo udeležili tekmovanja na evropski ravni, Ecotrophelia Europa 2023.« Predstavila je vse tri okuse omak. Predsednico republike je navdušila inovativnost študentk in študentov: »Želim vam, da boste uspešno predstavljali Slovenijo in se vrnili s tekmovanja polni novih izkušenj

Predsednica republike na ogledu hleva slovenskih avtohtonih pasem domačih živali

Predsednica republike je obiskala tudi Halo D2, kjer si je ogledala hlev slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, ki jih predstavlja Javna služba nalog genska banka v živinoreji (Javna genska banka). Javna genska banka, ki je organizirana v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ima sedež na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Predsednica republike se je sprehodila mimo razstavljenih živali, belokranjske pramenke, bovške ovce, štajerske kokoši, drežniške koze, cikastega goveda in kranjske čebele. Pomen slovenskih avtohtonih pasem je predstavila Tina Flisar, z Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani: »Avtohtone pasme predstavljajo našo naravno in kulturno dediščino. Prilagojene so lokalnim okoljskim pogojem in predstavljajo naložbo v prihodnosti. Zelo pomembno je ozaveščanje o samih pasmah in njihovih izdelkih, saj se pasme ohranjajo skozi rabo teh živali.« Predsednica republike Nataša Pirc Musar si je ogledala tudi prehranske in druge izdelke iz avtohtonih pasem domačih živali. Obiskovalci so lahko okušali sir iz mleka drežniške koze, bovške ovce in mesnine iz krškopoljskega prašiča  (suho slanino, vratovino in salamo).